Motociklista u Zavidovićima zadobio teže tjelesne povrede, u Visokom nekoliko registrovanih kriminaliteta

Na području Zeničko-dobojskog kantona jučer je javni red i mir narušen u sedam slučajeva, kojom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, navedeno je u današnjem biltenu MUP-a ZDK za 2. mart.

U navedenim slučajevima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca prekršaja preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

Jučer se oko 14 sati na lokalnom putu u mjestu Dubravica dogodila saobraćajna nezgoda slijetanjem sa kolovoza motocikla bez registarskih oznaka, kojim je upravljalo lice K.S. rođeno 1958. godine, iz Zavidovića, a koje je tom prilkom zadobilo teže tjelesne povrede konstantovane u Kantonalnoj bolnici Zenica. Na mjestu ove nezgode je izvršen uviđaj.

Na području ZDK dogodilo se još 10 saobraćajnih nezgoda u kojim nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.

Kada je riječ o registrovanom kriminalitetu, jučer je u 5:40 u Zenici, u ulici Sarajevska, u objektu društvenog doma u Raspotočju, od strane lica A-A.M.  rođenog 2001. godine, državljanin Maroka, upotrebom hladnog oružja nanesene su povrede licu M.A. rođenom 1998. godine, također državljanin Maroka, koje je prevezeno u Kantonalnu bolnicu Zenica gdje su kod istog konstatovane teške tjelesne povrede. Lice A-A.M. je lišeno slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada. Izvršen je uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske uprave I.

Sinoć u 19:15, u mjestu Stranjani, prilikom legitimisanja i pregleda lica K.B. rođenog 1995. godine, iz Zenice, policijski službenici su pronašli sadržaj biljne materije, težine 52,5 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Sporna materija je oduzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja a navedeno lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje.

U Visokom se jučer u 08:10, u službene prostorije Policijske stanice Visoko obratilo lice H.Dž. rođeno 1994. godine, iz Visokog, te tom prilikom prijavilo da je dana 27. 2. 2021. godine, oko 23:00 sati, u objektu “Lovačka kuća” u mjestu Prhovo, od strane nepoznatog lica izvršena krađa mobilnog telefona vlasništvo istog. Daljnji rad na rasvjetljavanju prijavljenog krivičnog djela poduzimaju istražitelji Policijske stanice Visoko.

Nešto malo kasnije, u 08:45, u službene prostorije Policijske stanice Visoko se obratilo i lice K.K. rođeno 1985. godine, iz Visokog, koje je tom prilikom prijavilo da je dana 1. 3. 2021. godine, oko 14 sati, na izletištu Ravne, od strane nepoznatog lica izvršena krađa mobilnog telefona vlasništvo istog. Daljnji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju prijavljenog krivičnog djela poduzimaju istražitelji Policijske stanice Visoko.

Istražitelji Policijske stanice Visoko su u mjestu Očazi oko 18:40 izvršili kontrolu parkiranog putničkog motornog vozila marke “Peugeot”, registarskih oznaka A62-K-354, u kojem su se nalazila lica: S.E, R.E, i S.I, sva lica iz Visokog. Prilikom pregleda lica i vozila, lice S.I. rođeno 1996. godine, iz Visokog, policijskim službenicima je predalo sadržaj praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, težine 22,6 grama, jednu digitalnu vagu i pvc kesice namijenjene za pakovanje opojne droge. U neposrednoj blizini kontrolisanog vozila, zatečeno je i putničko motorno vozilo marke “Golf”, registarskih oznaka O93M553, vlasništvo lica R.E. rođenog 1993. godine, iz Visokog, u kojem je, izvršenim pregledom od strane istražitelja, pronađena staklena ploča sa tragovima praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Izvršen je uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske stanice Visoko, dok su navedena lica lišena slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada.

Sinoć oko 20 sati, u mjestu Orašac, policijski službenici Policijske stanice Visoko su, na osnovu naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršili pretres kuće koju koristi lice S.M. rođen 1992. godine, iz Visokog. Izvršenim pretresom, pronađena je praškasta materija težine 21,75 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, biljna materija težine 0,50 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedna tzv. drobilica, digitalna vaga, jedan gasni pištolj sa okvirom i 29 komada metaka za gasni pištolj. Lice S.M. je lišeno slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada.

U Kaknju su jučer oko 17 sati u mjesto Goruša policijski službenici Policijske stanice Kakanj zaustavili i kontrolisali teretno motorno vozilo marke “Mercedes”, registarskih oznaka K53-J-816, kojim je upravljalo lice S.A. rođeno 1997. godine, iz Kaknja. Izvršenom kontrolom, utvrđeno je da navedeno lice vrši prijevoz uglja bez potrebne dokumentacije. Sporno vozilo je dopraćeno do pogona „Separacija, Rudnika mrkog uglja „Kakanj“, gdje je izvršenim vaganjem utvrđeno da se radi o količini od 5280 kg uglja. Sporni ugalj je oduzet i predat rudniku a daljnji rad na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela poduzimaju istražitelji Policijske stanice Kakanj.