MUP ZDK: Krađe i pretresi na području Zavidovića

Na području Zeničko-dobojskog kantona javni red i mir je narušen u pet slučajeva, navodi se u dnevnom biltenu MUP-a ZDK za 22. avgust.

U navedenim događajima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

Jučer je dežurna služba Policijske stanice Kakanj zaprimila informaciju da se na lokalitetu mjesta Babići, vrši nelegalni utovar uglja u više teretnih motornih vozila. Izvršenim provjerama na lokalitetu mjesta Bjeloševići, zatečena su dva teretna motorna vozila marke “Man” vlasništvo S.A. iz Kaknja i “Mercedes”, vlasništvo B.M. iz Kaknja. Izvršenim vaganjem vozila utvrđena je količina od 7900 kg uglja, koja je predata uposlenicima Rudnika mrkog uglja Kakanj. Rad na dokumentovanju krivičnog djela su nastavili istražitelji Policijske stanice Kakanj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Jučer su u vremenu od 10 sati do 13:30 sati policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK su izvršili pregled terena na lokalitetu Crna stijena, u mjestu Zgošća, gdje su pronašli saksiju u kojoj je zasađena jedna stabljika koja svojim izgledom asocira na biljku “Cannabis sativa L”, visine 100 cm. Policijski službenici Policijske stanice Kakanj nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj.

U Zavidovićima je u ponedjeljak 21. avgusta u mjestu Majdan izvršeno krivično djelo teška krađa u kuću, vlasništvo I.E. iz Zavidovića. Tom prilikom iz kuće je otuđen određeni iznos novca. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Zavidovići, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Također u Zavidovićima, u noći sa ponedjeljka na utorak, u ulici Radnička, izvršeno je krivično djelo teške krađe u tri garaže vlasništvo IP Krivaja doo u stečaju. Tom prilikom otuđena je jedna samohodna kosačica i određena količina bakra. Policijski službenici Policijske stanice Zavidovići izvršili su uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

U istoj noći, također u ulici Radnička, izvršeno je krivično djelo teška krađa u magacin IP Krivaja Mobel. Tom prilikom je otuđena određena količina elektro kablova i bakra. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio navedeno krivično djelo slobode je lišen F.E. (1979.) iz Zavidovića, od kojeg je oduzeta određena količina kablova kao i novac, stečen prodajom kablova i bakra. Policijski službenici Policijske stanice Zavidovići izvršili su uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Jučer su u 16:30 policijski službenici Policijske stanice Zavidovići, u ulici Patriotske lige, prilikom postupanja po Naredbi Općinskog suda u Zavidovićima za pretres kuće i pomoćnih objekata vlasništvo B.R. (1959) iz Zavidovića, pronašli određenu količinu elektrokablova koji potiču iz gore opisanih krivičnih djela. Osumnjičeni je lišen slobode te je zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo prikrivanje. O svemu navedenom upoznat je dežurni tužilac.

U toku noći sa 21. na 22. avgust, u ulici Alije Izetbegovića, izvršeno je krivično djelo teška krađa u podrumske prostorije, vlasništvo K.E. iz Zavidovića. Tom prilikom je otuđena jedna zračna pumpa. Policijski službenici Policijske stanice Zavidovići izvršili su uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Jučer je dežurna služba Policijske stanice Maglaj zaprimila prijavu da je u vremenskom periodu od 17.05.2023 do 18.07.2023 godine, sa bankovnog računa vlasništvo B.A. iz Tešnja, na neovlašten način, u pet transakcija, podignut određeni iznos novca. Rad na dokumentovanju krivičnog djela su nastavili istražitelji Policijske stanice Maglaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Na području Zeničko-dobojskog kantona dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.