MUP ZDK: Krađe u Zenici, Zavidovićima i Žepču, posjedovanje u Tešnju i Kaknju

Na području Zeničko-dobojskog kantona javni red i mir je narušen u sedam slučajeva, navodi se u dnevnom izvještaju MUP-a ZDK za 12. januar.

U navedenim događajima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

U Zenici je u noći između 11. i 12. januara, u ulici Prve zeničke brigade, izvršeno krivično djelo teške krađe u putničko motorno vozilo marke “Renault”, vlasništvo firme “Denta-de” d.o.o Sarajevo. Tom prilikom je razbijeno zadnje lijevo bočno staklo i iz vozila je otuđina određena količina stomatološke opreme. Rad na dokumentovanju krivičnog djela su nastavili istražitelji Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca.

Jučer je dežurnoj službi Policijske stanice Kakanj prijavljeno izvršenje krivičnog djela prijevere počinjeno na štetu lica D.E. iz Kaknja, na način da je putem platforme “WhatsApp”, nakon što je lažnim prikazivanjem činjenica doveden u zabludu, proslijedio fotografiju sa autorizacijskim podacima bankovne kartice poslije čega je oštećen za određeni iznos novca. Rad na dokumentovanju krivičnog djela su nastavili istražitelji Policijske stanice Kakanj, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca.

Također u Kaknju, u mjestu Vehabi, od strane policijskih službenika Policijske stanice Kakanj jučer je izvršen pretres prostorija koje koristi lice V.A. (1996.) iz Kaknja. Tom prilikom pronađena je jedna digitalna vaga i 16 pakovanja sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed”. Lice lišeno slobode te je zavedena kriminalistička obrada, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca.

U Zavidovićima je u noći sa 11. na 12. januar, u ulici Radnička, izvršeno krivično djelo teška krađa iz podrumskih prostorija pogona pilane preduzeća “Krivaja Mobel” d.o.o, Zavidovići. Tom prilikom presječeno je i otuđeno tri metra elektro kabla. Izvršen uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Zavidovići, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca. Jučer je, 12. januara u 6:45 sati, u ulici dr.Pinkasa Bandta, na ušću rijeke Krivaje u rijeku Bosnu, od strane policijskih službenika zatečeno lice K.E. (1984.) iz Zavidovića, koji je vršio paljenje elektro kablova koji najvjerovatnije potiču iz izvršenja navedenog krivičnog djela, nakon čega je lice lišeno slobode te je zavedena kriminalistička obrada.

Jučer je u Maglaju u 15:45 sati, u ulici Civilnih žrtava, izvršeno krivično djelo teške krađe u stan vlasništvo Z.N. (1952.) iz Maglaja. Tom prilikom pričinjena je materijalna šteta dok nije bilo otuđenja predmeta. Izvršen uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Maglaj, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca.

Sinoć je u Tešnju u 21 sat, u mjestu Bukva, prilikom kontrole putničkog motornog vozila marke “Audi”, kojim je upravljao B.M. (1991.) iz Tešnja, a od strane policijskih službenika Policijske stanice Tešanj, kod osumnjičenog pronađeno više pakovanja sa sadržajem biljne i praškaste materije koje svojim izgledom asociraju na opojne droge “Marihuana” i “Speed”. Lice je lišeno slobode te su rad na dokumentovanju krivičnog djela nastavili istražitelji Policijske stanice Tešanj, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca.

U Usori je jučer u 16:30 sati, mjesto Omanjska, izvršeno krivično djelo teška krađa u kuću i pomoćne objekte vlasništvo T.N. i T.I. iz Usore, a koji se trenutno nalaze u inostranstvu. Tom prilikom otuđene su četiri vrtne stolice, TV aparat, kosilica, trimer, dvije brusilice, aparat za pranje, pumpa za vodu, posuda od inoksa te sitni alat. Izvršen uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Usora, uz upoznavanje dežurnog kantonalnog tužioca.

Na području Zeničko-dobojskog kantona dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih lica dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.