MUP ZDK: Posjedovanje, krađa i lažno predstavljanje u Zavidovićima

Na području Zeničko-dobojskog kantona javni red i mir je narušen u pet slučajeva, navodi se u dnevnom izvještaju MUP-a ZDK za 12. februar.

U navedenim događajima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

Jučer je u Zavidovićima, u 9:15 sati u mjestu Stošnica, od strane policijskih službenika Policijske stanice Zavidovići zaustavljeno putničko motorno vozilo, marke “VW Polo”, kojim je upravljala I.A., rođena 1999. godine iz Banovića, a u kojem se kao suvozač nalazilo lice K.S. rođeno 1979. godine iz Zavidovića. Izvršenom kontrolom i pregledom vozila i lica, kod lica K.S. pronađen je jedan upakovan sadržaj biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Marihuanu” bruto težine 51,90 grama i jedan upakovan sadržaj praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed” bruto težine 10,30 grama. Pronađena materija je oduzeta, a lice K.S. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

U prostorije Policijske stanice Zavidovići jučer se obratilo se lice S.J, rođen 1969. godine iz Zavidovića, vlasnik firme “EKOS STEP” d.o.o. Zavidovići, te prijavio da je u proteklom periodu, od strane nepoznate osobe izvršeno krivično djelo neovlaštena upotreba tuđe tvrtke, na način da je korištenjem loga i ID broja njegovog preduzeća na društvenim mrežama i portalima vršena promocija za međunarodni transport, a koji poslovi nisu u djelatnosti pomenute firme. Navedena prijava je zadokumentovana, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Također, jučer se u prostorije Policijske stanice Zavidovići obratilo se lice R.Ć. rođen 1955. godine iz Zavidovića, te tom prilikom prijavio da je u vremenskom periodu između 28. januara i 12. februara .2024. godine u mjestu Dubravice, od strane nepoznate osobe izvršeno krivično djelo teške krađe u kuću vlasništvo M.S. koji se trenutno nalazi u inostranstvu. Tom prilikom otuđen je jedan monitor i resiver od videonadzora, te četiri para patika. Od strane istražitelja Policijske stanice Zavidovići izvršen je uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

U Kaknju je u noći između nedjelje i ponedjeljka, 11. i 12. februara, na parking prostoru firme “Hidrogradnja” u mjestu Čatići, od strane nepoznate osobe, izvršeno krivično djelo teška krađa u dva teretna motorna vozila, marke “MAN”, vlasništvo O.E. iz Kaknja. Tom prilikom iz rezervoara navedenih vozila otuđeno je oko 200 litara dizel goriva i dva akumulatora. Od strane istražitelja Policijske stanice Kakanj izvršen je uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Također na parking prostoru firme “Hidrogradnja”, od strane nepoznate osobe, izvršeno je i krivično djelo teške krađe u teretno motorno vozilo, marke “MAN”, vlasništvo H.E. iz Kaknja. Tom prilikom iz rezervoara je otuđeno oko 80 litara dizel goriva. Od strane istražitelja Policijske stanice Kakanj izvršen je uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

U istoj noći, u mjestu Donja Papratnica, od strane nepoznate osobe izvršeno je krivično djelo teške krađe u stambeni objekat vlasništvo Č.O. rođen 1956. godine, iz Kaknja. Tom prilikom otuđena je jedna bušilica, dvije brusilice i neutvrđena količina raznog alata. Od strane istražitelja Policijske stanice Kakanj izvršen je uviđaj, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

U Visokom je jučer u 13 sati, u ulici Kakanjska, od strane policijskih službenika Policijske stanice Visoko zaustavljeno putničko motorno vozilo, marke “VW Golf “, kojim je upravljalo lice S.H, rođen 1997. godine iz Kaknja. Izvršenim pregledom vozila i vozača pronađena su četiri upakovana sadržaja biljne materije koji svojim izgledom asociraju na opojnu drogu “Marihuanu” bruto težine 3,30 grama, jedan upakovan sadržaj praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed” bruto težine 0,45 grama i jedna tableta koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Exstazi”. Pronađena materija je oduzeta, a lice S.H. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Na području Zeničko-dobojskog kantona dogodilo se i 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica zadobila lakše tjelesne ozljede, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.