MUP ZDK: Poslije policijske potrage lišeno slobode lice koje je ukralo vozilo

Pripadnici Policijske stanice Kakanj jučer su poslije policijske potjere lišili slobode lice koje je upravljalo ukradenim putničkim motornim vozilom Golf II, te bez vozačke dozvole i pod uticajem alkohola, navodi se u saopštenju MUP-a ZDK.

Jučer su, 12. januara u 1:15 sati, policijski službenici Policijske stanice Kakanj, a nakon što su uočili sumnjivo kretanje vozila i ponašanje vozača u mjestu Separacija, pokušali zaustaviti i kontrolisati putničko motorno vozilo marke “VW- Golf II”, registarskih oznaka O58-T-409. Obzirom da vozač nije zaustavio vozilo na mjestu kontrole i da je nastavio ubrzano kretanje u pravcu mjesta Čatići, kretajući se na način na koji je ugrožavao druge učesnike u saobraćaju, u potjeru su se uključile dvije policijske patrole.

U 1:33 sati u mjestu Kraljeva Sutjeska, na regionalnom putu R-466, Kakanj-Zavidovići, na lokalitetu Milankovac, patrola policije je uspjela preteći vozilo i spriječiti dalje kretanje dok je druga policijska patrola blokirala kretanje vozila unazad. Nakon što se vozač putničkog motornog vozila Golf, pokušao udaljiti vozilom kretanjem unazad, ostvario je kontakt sa službenim vozilom. Ovom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

Brzom i efikasnom reakcijom policijskih službenika, vozač je spriječen u nastojanju da se udalji sa lica mjesta te je lišen slobode. Nakon što je utvrđen identitet vozača vozila Golf, utvrđeno je da se radi o licu M.E. (1995. godište) iz Travnika. Prilikom alkotestiranja utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u količini od 2,39 promila.

Izvršenim uviđajem konstatovano je da vozač ne posjeduje dokumentaciju za predmetno vozilo, te da nema položen vozački ispit. Vizuelnim pregledom unutrašnjosti vozila utvrđeno je da je isto stavljeno u pogon prespajanjem žica električnih instalacija u vozilu.

Naknadnim provjerama utvrđeno je da je vozilo vlasništvo lica K.E. iz Travnika, te da je otuđeno u prethodnom periodu na području općine Travnik.

U toku je kriminalistička obrada osumnjičenog protiv kojeg će, nakon kompletiranja predmeta, biti dostavljen odgovarajući izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona