MUP ZDK: Pretresi u Žepču i Visokom, krađe i posjedovanja u drugim gradovima

Na području Zeničko-dobojskog kantona javni red i mir je narušen u sedam slučaja, navodi se u dnevnom biltenu MUP-a ZDK za 18. juni.

U navedenim događajima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

Jučer je u Žepču u 8:30 sati, u ulici Prvoj, po naredbi Općinskog suda u Žepču izvršen pretres kuće i putničkog motornog vozila, marke ”BMW” koje koristi lice V.A. rođen 1986. godine iz Žepča. Prilikom pretresa u vozilu je pronađena praškasta materija koja asocira na opojnu drogu ”Speed”. Pronađena materija je oduzeta, a lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

U Zenici je jučer u 14:50, na magistralnom putu M-17 u mjestu Radakovo, od strane lica M.B. rođenog 1977. godine iz Zenice, izvršeno krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Prilikom pregleda od strane policijskih službenika kod istog je pronađena praškasta materija, bruto težine 20,75 grama. Pronađena materija je oduzeta, a lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje.

Također u Zenici, jučer u 2:35, u mjestu Arnauti, od strane tri nepoznata lica izvršeno je krivično djelo oštećenje tuđe stvari. Tom prilikom su isti oštetili zadnji branik na putničkom motornom vozilu, marke “Seat”, te ulazna vrata na kući vlasništvo S.S. iz Zenice. Izvršen je uviđaj od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I.

Nešto kasnije, u 16:20, u ulici Derviša Imamovića, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, kojom prilikom je Č.A. rođen 1969. godine fizički napao S.S. rođenog 1947. godine, oba iz Zenice. Tom prilikom S.S. je zadobio teške tjelesne povrede konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica. Zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda. Č.A. je lišen slobode i zadržan u prostorijama za zadržavanje. Izvršen je uviđaj od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I.

Jučer je u Tešnju, 40 minuta poslije ponoći u mjestu Potočani, od strane lica F.E. rođenog 1996. godine iz Teslića, izvršeno krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Prilikom pregleda od strane policijskih službenika kod istog je pronađen upakovan sadržaj praškaste materije koja asocira na opojnu drogu ”Speed”. Pronađena materija je oduzeta, a lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Tešanj uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Također u Tešnju, u periodu između 15. i 18. juna, u mjestu Cerovac, od strane nepoznatog lica izvršeno je krivično djelo teška krađa u kuću u izgradnji vlasništvo M.A. rođenog 1991. godine, iz Tešnja. Tom prilikom otuđene su dvije bušilice i 60 metara elektro kabla. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Tešanj uz upoznavanje dežurnog tužioca.

U prostorije Policijske stanice Tešanj jučer se u 10:30 sati obratio L.A. rođen 2000. godine iz Goražda, radnik firme ”Euro Asfalt” i prijavio da je nepoznato lice sa njegovog bankovnog računa ”BBI” Banke, u vremenskom periodu od 14. i 17. juna, izvršilo transakciju novca u iznosu od 440 KM. Navedena prijava je evidentirana uz upoznavanje dežurnog tužioca, a daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela nastavljaju policijski službenici Sektora kriminalističke policije.

U prostorije Policijske stanice Doboj Jug, jučer je u 12 sati pristupio H.K. rođen 1973. godine iz mjesta Mravići, te prijavio krivično djelo krađe iz njegove porodične kuće, koja je izvršena u vremenskom periodu od 11. do 18. juna, a od strane nepoznatog lica. Tom prilikom je iz kuće otuđen određeni iznos novca u valuti euro i švedska kruna, jedan zlatni prsten, te jedna karta za putovanje brodom.

Jučer je u 12:55 u mjestu Mravići, od strane lica B.A. rođenog 1996. godine iz Tešnja, izvršeno krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Prilikom pregleda od strane policijskih službenika kod istog su pronađena tri upakovana sadržaja praškaste materije koja asocira na opojnu drogu “Speed”, bruto težine 3,55 grama. Pronađena materija je oduzeta, a lice je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Doboj Jug uz upoznavanje dežurnog tužioca.

U Visokom je jučer, u mjestu Kološići, na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršen pretres kuće koje koristi lice M.A. rođeno 1982. godine iz Visokog. Prilikom pretresa u kući su pronađeni i privremeno oduzeti upakovan sadržaj praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, bruto težine 4,70 grama, kesica u kojoj se nalazio sadržaj koji asocira na opojnu drogu bruto težine 0,80 grama, drvena tabla sa tragovima praškaste materije, jedna digitalna vaga, dvije flaše sa nepoznatom tekućinom i staklena tegla u kojoj se nalazilo 11 upakovanih sadržaja praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, bruto težine 11,10 grama. Također je izvršen pretres putničkog motornog vozila, marke ”Audi”, kojim je upravljao K.A. rođen 1996. godine, s kojim se u vozilu nalazio K.M. rođen 1987. godine, oba lica iz Breze. Tom prilikom u vozilu su pronađene i privremeno oduzete dvije vrećice sa sadržajem praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, bruto težine 22,30 grama. Navedena lica su lišena slobode i zadržana u prostorijama za zadržavanje zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Sačinjen zapisnik o izvršenom pretresu uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Na području Zeničko-dobojskog kantona dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica zadobila lakše tjelesne povrede, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.