Na kandidatskim listama za Lokalne izbore 2024 više od 26.000 kandidata

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, jučer u 16 sati istekao rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, koji će se održati u nedjelju 6. oktobra.

Do navedenog roka od 173 politička subjekta koji su imali mogućnost podnošenja kandidatskih listi putem aplikacije, 168 je dostavilo kandidatske liste na propisan način, dok pet političkih subjekata nije dostavilo liste, saopšteno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Kroz aplikaciju je uneseno 26.124 kandidata, a tačan broj dostavljenih kandidatskih listi i kandidata bit će poznat nakon obrade istih.

Centralna izborna komisija BiH izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega će do 22.8.2024. godine ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranici www.izbori.ba .

Prvi put je u potpunosti digitalizovan proces podnošenja prijava za ovjeru političkih subjekata kao i kandidatskih listi, s toga Centralna izborna komisija BiH poziva političke subjekte da dostave svoje sugestije za unapređenje aplikacija.