Na području ZDK izvršena 33 inspekcijska nadzora, izdato 19 prekršajnih naloga

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Zenica je 10. marta 2022. godine izvršila 33 inspekcijske kontrole kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Zenice, Žepča, Maglaja, Kaknja, Breze, Visokog, Tešnja, Doboj Juga, Usore i Zavidovića, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su devet neprijavljenih radnika, 13 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, tri koje nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su radila bez odobrenja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su dva objekta i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 22.650 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.