NASA-in rover uspješno sletio na Mars u krater nazvan po općini u BiH

Svjetska javnost je sinoć pomno pratila slijetanje NASA-inog Preservence Rovera na Mars, a koji je uspješno sletio u 21:58 u krater Jezero, nazvanom po općini u Bosni i Hercegovini (nadomak Jajca).

Ovo je dio misije “Mars 2020” s ciljem istraživanja planete i tragova ranijeg života, a neka od korita koja vode do kratera Jezero se zovu Sava, Neretva i Una. Ukupna vrijednost projekta koji će trajati dvije godine je 2,7 milijardi.

U sjedištu ove misije u NASA-i je zavladalo oduševljenje kada je rover sletio u krater, a tim povodom su se oglasili novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i njegova zamjenica Kamala Harris.

Čestitke NASA-i i svima čiji je naporno rad učinio historijsko slijetanje Persveranca mogućim. Danas je još jedanput dokazano da sa snagom nauke i američkom domišljatosti, ništa nije izvan granica mogućeg“, napisao je na svom Twitter profilu Joe Biden.

Čestitke NASA-i i svim njenim partnerima na ovoj uspješnoj misiji. Današnje historijsko slijetanje utjelovljuje duh ustrajnosti naše nacije – na temeljima prošlih dostignuća i stvaranja mogućnosti za buduće misije“, napisala je Kamala Harris.