Nekoliko osoba povrijeđeno nakon večerašnjeg zemljotresa

Nekoliko osoba u Zeničko-dobojskom kantonu je povrijeđeno nakon večerašnjeg zemljotresa koji je registrovan u 21:43 nekoliko kilometara sjeverozapadno od Zenice.

Prema podacima iz Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snaga zemljotresa u hipocentru je iznosila 4.8° po Richteru, a intezitet u epicentru je bio VI° Merkalijeve skale.

Kako je navedeno iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, prijavljena su manja obrušavanja fasada i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece.

Obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M17 kod Vranduka prouzrokovalo je saobraćajnu nesreću pri čemu je jedno lice povrijeđeno. Prema informacijama iz Hitne pomoći za sad su četiri povrijeđena lica, a od toga dva lica su upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica, te se još uvijek utvrđuje stepen povreda.

Trenutno u drugim općinama i gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama.

Saopštenjem se večeras nešto iza 23 sata oglasio i premijer Vlade ZDK Nezir Pivić, koji je naveo sljedeće:

Dragi građani, imamo nove informacije o bilansu štete usljed zemljotresa koji je večeras pogodio područje Zenice. Prema informacijama Kantonalne uprave civilne zaštite, u mjestu Ljubetovo zabilježeno je obrušavanje crijepa sa nekoliko kuća i obrušavanje jednog potpornog zida. Na cesti M17 u Jelini došlo je do odrona.

Nažalost, prijavljena su i četiri slučaja povređivanja građana, od kojih jedno u Jelini, a troje građana su prijavili povrede usljed obrušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje povrijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Naša policija i službe Kantonalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu.