NES i SBiH napuštaju Osmorku i koaliciju na državnom nivou

Narodni evropski savez (NES) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) odlučili su napustiti koalicioni sporazum stranaka Osmorke za formiranje državne vlasti.

Ovu su informaciju danas poslije sastanka predstavnika stranaka Osmorke i Saveza nezavisnih socijalnih demokrata (SNSD) u Doboju potvrdili predsjednici ovih stranaka Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

Kako su kazali u izjavi za medije, problematičan je prvenstveno bio zakon o državnoj imovini, te pokušaj neustavnog djelovanja SNSD-a i prijenos državne imovine na entitet Republika Srpska, ali i raspodjela ministarstava na državnom nivou.

U svim dubinskim aspektima problem je bio u komunikaciji i nije bilo dovoljno informacija. Mi smo postavili pitanje donešenog zakona o državnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a i mogućnosti povlačenja“, kazao je Nermin Ogrešević.

Ovih dana smo razgovarali o političkim temama kada je u pitanju državni nivo. Ono o čemu smo mi obaviješteni da je ključno dostignuće je da se pravi ambijent. Mi nismo zadovoljni sa potezima koji su povučeni. To je u redu. Kolege i njihove političke stranke mogu imati drugačije mišljenje i možda znaju nešto više. Mi smo dali šansu procesu da se vodi. Rezultat je takav da bi NES i Stranka za BiH mogle nositi taj teret vlasti i odgovornosti pod ovim uvjetima na nivou države“, ističe Ogrešević.

Mi smo danas jasno postavili pitanje i zatražili da se zakon povuče iz procedure. Nije bilo spremnosti da se razgovara. Stvari se vode na fazu procedure u kojoj se fazi zakon nalazi. Naš stav je takav da nećemo biti dio većine“, rekao je Semir Efendić.

Tu je i pitanje četvrtog ministarstva. Stranke Osmorke su imale 13 zastupnika, a dogovor je da SNSD ima četiri, a stranke Osmorke tri ministra. To nije dobra logika rasporeda stvari. Do toga se nije došlo jer nije bilo spremnosti da se razgovara“, dodao je Efendić.