Nezdrav zrak u Zenici i Kaknju, upozorenje za osjetljive grupe

Nezdrav zrak je zabilježen u više gradova i općina u Bosni i Hercegovini, a u kojima postoje stanice za mjerenje indeksa kvaliteta zraka s rezultatima dostupnim na web stranici Eko akcije.

Tako je u Sarajevu indeks kvaliteta zraka 155 i smatra se nezdravim, u Tuzli iznosi 168, a Zenici 150 i vodi se nezdravim za osjetljive grupe, s tim da se već s indeksom od 151 zrak smatra nezdravim. U Kaknju indeks kvaliteta zraka iznosi 122.

Ovi podaci su izmjereni danas u 10 sati.

Za gradove gdje se zrak smatra nezdravim navedeno je sljedeće upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

A za gradove gdje se zrak smatra nezdravim za osjetljive grupe navodi se sljedeće: Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.