Nikšić nakon sastanka u Doboju: Razgovarali smo i o potpisivanju sporazuma s Islamskom zajednicom

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić nakon sastanka u Doboju između stranaka Osmorke i SNSD-a kazao je da su na današnjem sastanku razgovarali i o stvarima o kojima se ranije nije pregovaralo.

Predsjednik SDP-a je kazao da žele praviti neki novi ambijent gdje se može pregovarati i o temama o kojima se ne slažu. Istakao je kako je bilo govora i o potpisivanju sporazuma između države i Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Naravno da će biti puno lakše kad sve ovo zaživi i kad pokažemo da smo spremni da radimo na rješavanju svakodnevnih problema građana. Svi smo svjesni da u ovoj situaciji imamo aposolutnu blokadu funkcionisanja institucija BiH”, kazao je Nermin Nikšić.

Otvoreno smo razgovarali o stvarima o kojima nije bilo volje da se razgovara. Spomenuli smo niz otvorenih pitanja pa čak i pitanje potpisivanja sporazuma BiH s Islamskom zajednicom. Čini mi se da pravimo prve pionirske korake na polju dogovaranja”, smatra predsjednik SDP-a.

U nastavku je kazao da Osmorki ostaje da se dogovori oko zamjenika ministara.

U svemu ovome moramo pokazati kompromis, ovo nije ničija pobjeda, nije razlog za bilo kakav trijumfalizam, zaista smo spremni da stvaramo novi ambijent. U svakom slučaju SNSD je ostavio dan dva da usaglasimo”, rekao je Nikšić.