Novalić potpisao pismo namjere za nabavku 500.000 kineskih vakcina

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je danas pismo namjere za nabavku 500 hiljada doza kineske vakcine Sinopharm.

Ovo je za portal Klix.ba potvrdila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, članica vladinog tijela za nabavku vakcina.

Nabavka Sinopharma ide preko Kineske ambasade, mi smo stali u red i imamo ispred sebe šest ili sedam koraka, razni se sporazumi moraju potpisati, a prvi korak je pismo namjere“, kazala nam je Đapo.

Federacija BiH razmatra i kupovinu 500 hiljada doza kineske vakcine Sinovac, ali klasičnim komercijalnim kanalima, gdje bi se trebala uključiti i neka veledrogerija.

Nabavka Sinopharma uključuje administrativni dio koji bi trebao trajati desetak dana, a evenutalna dostava vakcina mogla bi uslijediti za mjesec.

Obično se čeka blizu mjesec, a ako bude dostupno ranije, može i ranije“, kazala je.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača održali su danas i sastanak putem video linka s kantonalnim premijerima, s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u cijeloj Federaciji.

Novalić je prisutnim kazao da je da je nabavka vakcine za građane u FBiH prvi prioritet u radu Federalne vlade, te da Vlada na tom pitanju radi 24 sata dnevno dok ne nabavi vakcine za građane.

Obavili smo razgovore sa ambasadama SAD, Kine i Rusije, ali i s drugim ambasadama čije zemlje proizvode vakcinu. Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi direktno ušli u proces nabavke vakcina. S obzirom na to da Pfizer i dalje insistira na pregovorima direktno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke vakcina Sputnik V. U naredna dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor”, naglasio je premijer Novalić.

Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH. Sedmični indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto. Kantonalni premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. 

Rezimirajući upućene prijedloge i preporuke, konstatovano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere, te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem. Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika.