Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

U mjestu Ahmići pored Viteza danas će biti obilježena 28. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila. Obilježavanju godišnjice prisustvovat će i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Porodice ubijenih stanovnika Ahmića od ranije upozoravaju da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća odbrane “Džokeri” i “Maturice” izvršile su napad na selo Ahmići. U tom selu je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba, a najstarija 82 godine. Selo je bilo u potpunosti uništeno.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a, Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na kazne od šest do deset godina zatvora za učešće u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora, te izrekao presude Dragi Josipoviću, (12 godina) i Vladimiru Šantiću (25 godina zatvora). Pred Sudom BiH je za zločin u Ahmićima osuđen Paško Ljubičić na deset godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

Izvor: BHRT