Objavljen prikaz buduće dionice autoputa Medakovo – Ozimica

JP Autoceste FBiH su početkom marta potpisale najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini, a riječ je se o dionica autoceste na Koridoru Vc Medakovo – Ozimice ukupne dužine 21,3 kilometar.

Ova dionica se radi na području tri općine Žepče, Maglaj i Tešanj i rok za izvođenje radova je 30 mjeseci, a izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, 15 podvožnjaka i jedan tunel dužine 2,2 kilometra, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice finanansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a.

Radovi su u toku od petlje Zenica sjever do Žepča (20 km), kao i od entitetske crte prema Tešnju i od Tešnja do južnog dijela Maglaja (30 km).

Sredinom aprila pokrenuta je tenderska procedura za izgradnju posljednje dionice na sjeveru, od Maglaja do Žepča (12 km), pa će početkom jeseni kompletan ovaj dio Koridora biti u izgradnji.

Do polovine 2026. godine sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, trebao bi biti u potpunosti izgrađen, navode iz JP Autoceste FBiH.