Objavljeni pozivi za finansiranje zapošljavanja osoba s invaliditetom i dodjelu stimulansa

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je javne pozive za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje zapošljavanje osoba sa invaliditetom te za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica u 2023. godini će kroz četiri LOT-a dodijeliti ukupa iznos sredstava u iznosu od 5.000.000 KM.

Sredstve se dodjelju prema oblastima na koje se programi odnose, tj. shodno projektnim ciljevima i aktivnostima, te potrebama osoba s invaliditetom, kako slijedi:

  • Lot I: Za finansiranje/sufinansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnim radionicama – 1.800.000 KM;
  • Lot II: Za finansiranje/sufinansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica – 1.600.000 KM;
  • Lot IV: Za finansiranje/sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom koje obavljaju samostalnu djelatnost ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje uključujući i osobe sa invaliditetom koje su zaposlene u skladu sa članom 56. stav 2. i 3. Zakona
    – 1.500.000 KM;
  • Lot V: Za finansiranje/sufinaciranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom zaposlenih u organizacijama osoba sa invaliditetom – 100.000 KM.

Cijeli tekst poziva kao i aplikacione obrasce je moguće preuzeti na ovom linku. Poziv je otvoren do 24.03.2023. godine.

Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2023. godini će pomoći u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM novo zapošljavanje i samozapošljavanje
osoba s invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod zapošljavanja pod posebnim uslovima u skladu sa Zakonom, koji se dodjeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 9.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 16.200 KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta i perioda zapošljavanja.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod zapošljavanja pod općim uslovima u skladu sa Zakonom, koji se dodjeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 11.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 19.800 KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta i perioda zapošljavanja.

Više o pozivu kao i neophodne obrasce za aplikaciju je moguće pronaći na ovoj adresi, a poziv ostaje otvoren do 13.04.2023. godine.