Održana 30. sjednica Općinskog vijeća Žepče

Pretposljednjeg dana prošlog mjeseca, u utorak 30. januara, održana je 30. redovna sjednica Općinskog vijeća na kojoj su vijećnice i vijećnici u punom sastavu raspravljali o 10 tačaka dnevnog reda.

Prije radnog dijela sjednice, općinski načelnik Mato Zovko je izvijestio Općinsko vijeće, kao nadređeno tijelo načelnika i općinske uprave poništenom natječaju vezano uz prodaju općinskog zemljišta u Novom Žepču, na javnoj licitaciji održanoj 18. januara 2024. godine.

Mi naše investitore na razne načine dovodimo ovdje u Žepče, domaće, strane, ja ih ne razlikujem, svi koji zapošljavaju dobro su došli! Dođu interesiraju se ima li zemljište, pošto je zemljište, gdje je poslovna zona, kakvi su uvjeti i tako dalje. Kad se odluče napišu pismo namjere, čime se bave, što rade, koliko će zaposliti. Također, imamo i onih investicija gdje mi sami tražimo investitore norveške, talijanske, njemačke firme, sami idemo i tražimo i molimo, šaljemo pisma da dođu na razgovore, mi smo otvorena općina, imamo svu infrastrukturu koja njima treba“ kazao je u uvodu načelnik Zovko.

Govoreći o LIDL-u i njihovoj namjeri dolaska u Žepče, Načelnik je kazao da je riječ o kompaniji koja je 2022. godine u Sarajevu tražila zemljište za veliki logistički centar i to 250 dunuma zemljišta. U Sarajevu nisu uspjeli pronaći odgovarajuće zemljište, te su ga kupili u Kiseljaku preko posredničke tvrtke koja za njih kupi zemljište, ishoduje sve dozvole, a LIDL se upisuje kao vlasnik kada je objekt već u izgradnji.

To je njihova politika i ja ne ulazim u to zašto je to tako. Mi smo nekoliko puta razgovarali s njihovim predstavnicima u BiH i LIDL BiH je upoznat s našom Odlukom o prodaji zemljišta, koliko ono košta, ali jednostavno njihova politika je takva da su izabrali firmu MT Projekt iz Širokog Brijega da za njih kupuje zemljište“, naveo je Zovko, te naglasio da je nudio LIDL-u da kupi zemljište izvan grada od privatnih vlasnika uz M-17, ali da su oni bili jasni u tome da je njihova politika takva da svoje objekte vežu uz gradske zone.

Vijećničke inicijative su podnijeli vijećnik SDP-a Elvis Botić i vijećnik HDZ-a Josip Udovičić. Elvis Botić je podnio inicijativu da se uputi zahtjev prema JP Komunalno za postavljanje kanti za otpad na šetnici i novoj ulici Srebreničkoj.

Josip Udovičić je podnio inicijativu da se uputi dopis Policijskoj upravi Žepče, vezano za kamione koji voze nasip za autocestu od Ograjine do Benzinske pumpe Sliško u Goliješnici. Naveo je kako je velik broj građana iznio probleme vezano uz pretovarenost kamiona s kojih pada krupno kamenje i oštećuje vozila tijekom vožnje, koja se nađu u neposrednoj blizini. Predložio je da policijski službenici pojačaju kontrolu težine utovara u prikolice.

Nakon jednoglasnog usvajanja dnevnog reda, pod prvom tačkom dnevnog reda Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća za 2024.godinu, vijećnik Elvis Botić je predložio da vijeće uvede praksu održavanja tematskih sjednica, vezano uz najaktualnije teme poput: rada i unaprjeđenja rada mjesnih zajednica, položaja mladih u društvu, stanje privrede, budućnost gradskog grijanja, potencijali iz pretpristupnih fondova i pisanje projekata u suradnji s Razvojnom agencijom Žepče, zimsko održavanje lokalnih cesta, odluka o komunalnoj naknadi, javna rasvjeta i drugo.

Vijećnik Helmedin Kulašin je nadopunio inicijativu vijećnika Botića i predložio da se vijećnički sat iskoristi za posjete vijećima mjesnih zajednica.

Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća za 2024. godinu je jednoglasno usvojen.

Drugu tačku dnevnog reda, Prijedlog Programa rada općinske uprave Žepče za 2024. godinu je obrazložio Općinski načelnik. Naveo je kako je i dalje na prvom mjestu jačanje suradnje sa javnim ustanovama. U izlaganju se osvrnuo i na stanje žepačkog gospodarstva, brojku od gotovo 6000 zaposlenih, izvoz od 132 milijuna koji je veći od uvoza, promet fiskalnih uređaja koji je daleko veći u odnosu na susjedne općine i slično. Naglasio je kako je i dalje naglasak na efikasnoj upravi i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja ulagajući u industrijske i poslovne zone. Naveo je kako projekt izgradnje nove gradske kotlovnice ide sporije od očekivanoga, radi investitora Vlade Republike Češke koji i dalje pregledavaju poslanu dokumentaciju.

Pomoćnica općinskog načelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigita Lovrić je izvijestila o dugoočekivanom projektu Adresnog registra. Navela je kako je program konačno u funkciji, da se čeka na obuku službenika za unos podataka, te da će se kroz mjesec dana krenuti s unosom podataka u registar.

Vijećnici su pohvalili Izvješće o radu Povjerenstva za procjenu prometne vrijednosti nekretnina, koje se našlo pod trećom tačkom dnevnog reda. U 2023. godini ukupna procjena vrijednosti prometa nekretnina je iznosila 9.927.451,45 KM, od čega je u Općinski proračun uplaćeno 385.543,05 KM.

Pod četvrtom tačkom imenovani su članovi za procjenu prometne vrijednosti nekretnina za 2024. godinu u sastavu Josip Tadić, Helmedin Kulašin i Robert Rašić.

Pod petom tačkom, imenovani su članovi upravnog odbora za JU Dom zdravlja Žepče u sastavu Adil Gačić, Branislav Stevanović i Dragan Galić. Za članove upravnog odbora JU Gradska ljekarna Žepče imenovani su Armin Čajlak, Jelena Šimić i Tanja Radoš Kosić.

Preostalih pet tačaka dnevnog reda Izvješće o implementaciji Gender akcionog plana općine Žepče za 2023. godinu, Akcioni plan implementacije Gender akcionog plana općine Žepče za 2024. godinu, Prijedlog Odluke za utvrđivanje javnog interesa za trafostanicu, Prijedlog Odluke o prijenosu prava posjeda na zemljištu u sastavu groblja Radovlje na Župni ured Žepče i Prijedlog Odluke o ispitivanju zadovoljstva građana radom uprave i općinskog vijeća, usvojene su do kraja sjednice.