Održana prva radionica u okviru programa “Mladi i mediji” podržanog od Telemach fondacija

U četvrtak je u prostorijama Cozy Huba u Zavidovićima organizovana prva u ciklusu radionica koje organizuje Z Portala kroz projekat “Mladi i mediji za transparentnije i odgovornije društvo”, a koji je podržala Telemach fondacija Programom regionalnih grantova za 2023. godinu.

U projektu učestvuje 20 mladih s prostora grada Zavidovića, a koji su se tokom prve radionice upoznali s terminom građanskog novinarstva, njegovim odlikama i značajem u vremenu današnjih medija.

Ovaj program neformalno nazivamo i programom građanskog novinarstva, a gdje mlade želimo upoznati s njegovim pozitivnim aspektima i mogućnostima da doprinesu podizanju transparentnosti i odgovornosti u društvu svojim angažmanom. Svakako, u narednim radionicama ćemo ih upoznati i s drugim temama koje smatramo značajnim za medijsko djelovanje“, kazao je Belmin Bećiragić, koordinator projekta.

Program je usmjeren i na praktičan rad i angažman učesnika, stoga će im se uz mentorstvo omogućiti i objavljivanje njihovih priča i sadržaja putem Z Portala.

Zadovoljni smo interesom učesnika i našim prvim susretom. Već naredne sedmice se s njima ponovo družimo i pokušat ćemo program usmjeriti na način da odgovori njihovim potrebama i izazovima, odnosno, da pružimo priliku mladima da se usavršavaju u onim poljima koji su najbliže njihovim interesima, a u kontekstu medijskog rada i mogućnosti da uče i kroz praktično djelovanje“, ističe Amar Buljubašić, trener na projektu.