Održana svečana primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a

Jučer je u GK EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu održana svečana primopredaja dužnosti komandanta operacije Althea, snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Generalmajor Helmut Habermayer iz Oružanih snaga Austrije preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta EUFOR-a, generalmajora Antona Wesselya, koji je također predstavnik austrijskih Oružanih snaga.

Tokom svog oproštajnog govora generalmajor Wessely je kazao da mu je bila čast i privilegija sarađivati sa njegovim kolegama, predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, a radeći s ciljem očuvanja sigurnosti za sve bh. građane.

On je istakao neke od ključnih aktivnosti tokom svog komandovanja, uključujući aktivaciju rezervnih snaga EUFOR-a po prvi put u historiji, kao i EUFOR-ovu vježbu Brzi odgovor 2022 koja je se sastojala od pet sedmica intenzivnog treninga i vježbi.

Novi komandant generamajor Habermayer čestitao je svom prethodniku na ostvarenom uspjehu tokom njegovog mandata, te istakao svoju potpunu predanost misiji EUFOR-a koji će, prema njegovim riječima, ostati vjerodostajan i nepristrasan partner, te koji će dati svoji podršku i biti spreman za bilo kakvu situaciju.

Kazao je da se u duhu pristupa koji sprovodi Evropska unija (EU) raduje saradnju sa partnerima, uključujući Visokog predstavnika, Specijalnog izaslanika Evropske unije, OSCE-a i NATO-a, kao i Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine i sigurnosnim agencijama. Na kraju, dodao je da se raduje sastancima s njima i naglasio je značaj slogana EUFOR-a: Jedna misija, jedan tim.