OHR i američka ambasada pisali vlastima ZDK: Neprimjeren politički utjecaj na policijski sistem

OHR i Ambasada SAD-a u BiH zahtijevaju od vlasti da se povuku amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona jer su usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom u ovom kantonu, stoji u pismu koje je upućeno Vladi i Skupštini saznaje BHRT.

Obraćamo vam se sa zahtjevom za saradnju u iskazivanju opredijeljenost i vladavini zakona i poštivanju policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u Zeničko­ dobojskom kantonu, piše u pismu.

Javnosti i međunarodnim posmatračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona prvenstveno usmjereni ka neprimjernom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom Zeničko – dobojskog kantona. Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost.

Posebno, odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto komesara policije će oštetiti karijerski sistem službe i komandnu policijsku strukturu Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona.

Ne vidimo nikakve dobrobiti od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona i u drugim policijskim tijelima u BiH koji zadovoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara. Traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koji se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u Zeničko-dobojskom kantonu stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet zeničko­ dobojskog policijskog sistema.

OHR i Ambasada SAD-a zahtijevaju da gore spomenuti predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona budu povučen i naposlijetku preusmjereni i na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, uključujući one iz međunarodnih organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika.

Naposlijetku, u svakom slučaju, važna pitanja koja se tiču javne sigurnosti, a koja su obuhvaćena ovim amandmanima, trebaju se rješavat i samo kroz redovnu skupštinsku proceduru koja će uključiti bitnu javnu raspravu i primjedbe, uključujući nevladin sektor i međunarodnu zajednicu.

Ukoliko Skupština nastavi sa procedurama usvajanja ovih amandmana, posebno kroz skraćeni postupak namijenjen za usvajanje zakona koji nisu složeni, dok pitanja koja se tretiraju ovim izmjenama zapravo jesu jako kompleksna – dovest će se u pitanje opredijeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini zakona. Biće odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sistema, stoji u zajedničkom pismu.

Izvor: BHRT