Okupili se reprezentativci BiH pred završne utakmice kvalifikacija

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su se počeli okupljati na Ilidži, a gdje se pripremaju za nadolazeće završne utakmice kvalifikacija za EURO 2024.

Izabranici Save Miloševića će još jedan neuspješan kvalifikacioni ciklus okončati gostovanjem u Luksemburgu, te domaćom utakmicom sa Slovačkom, a koje će poslužiti i kao pripreme za utakmice baraža u martu.

Selektor Milošević na ovom okupljanju neće moći računati na najiskusnije Edina Džeku i Miralema Pjanića, a koji će propustiti ove utakmice obzirom da nemaju pretjeran rezultatski značaj.

Izvjesno je da bi zbog povrede i Sead Kolašinac trebao biti nedostupan, dok su se u odnosu na prošli spisak oporavili Rade Krunić i Benjamin Tahirović.

Po prvi put pozive u reprezentaciju su dobili defanzivci Nermin Zolotić i Nihad Mujakić, kao i napadač berlinske Herthe Haris Tabaković.

Očekujem da momci shvate da nemamo puno vremena i da ovo nisu prijateljske utakmice. Akcenat ćemo staviti na dvije stvari, a to su maksimalna taktička disciplina i igra na rezultat, što je uostalom jedina bitna stvar u martu u baražu. Ove dvije utakmice moramo shvatiti kao da je Evropsko prvenstvo“, izjavio je Savo Milošević.

Ako smo pametni, a mislim da jesmo, naredne dvije utakmice poslužit će nam da popravimo što trebamo popraviti. Taktička disciplina, da postavimo zahtjeve defanzivne i ofanzive i ko može to da ispuni igrat će. Nemamo profil igrača za defanzivnu igru u veznom redu, ali ovi koji su tu morat će da ispune i defanzivne zadatke. Ko bude htio i mogao igrat će“, kazao je selektor i poručio:

Nisu to zahtjevi s drugog svijeta. Razumljivi su i te zahtjeve naši igrači imaju u svojim klubovima u Evropi. Moraju ih i ovdje 100 posto ispuniti. Ne očekujem da sa njima problem imati ni novi igrači.

Ponovio je da je sve u službi martovskih utakmica baraža za UEFA EURO 2024 i smatra da će i tada odlučivati detalji.

Apsolutno sam uvjeren da imamo dovoljno kvaliteta za plasman na Evropsko prvenstvo, ali u današnjem fudbalu odlučuju detalji. I mi tri, četiri detalja moramo popravit u našoj igri. Najbitnije je da mi budemo spremni“, dodao je šef stručnog štaba našeg nacionalnog tima.

Naši reprezentativci će u četvrtak gostovati u Luksemburgu, dok će u nedjelju u Zenici dočekati Slovačku u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.