Omladinska rukometna selekcija BiH obavila okupljanje u Zavidovićima

Jučer je u Gradskoj dvorani u Zavidovićima obavljeno prvo u nizu okupljanja dječaka koji konkurišu za omladinsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u selekciji 2008/2009.

Više od 50 mladih rukometaša iz desetak klubova iz centralne Bosne nastojalo se tokom treninga i trening utakmica namenuti selektoru Franji Borasu, te njegovim pomoćnicima Enesu Avdiću i Nemanji Dimitrijeviću.

Okupljanju je prisustvovao i selektor seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić, a u narednom periodu su planirana i okupljanja za igrače iz klubova iz regije Hercegovine, te RS-a.

Nesporno je da se ne može napredovati u bilo kojem sportu ako nemate određene skupine mlađih kategorije, da bi se se mogli školovati, odnosno, da bi sutra mogli popunjavati roster u seniorskom uzrastu. Budućnost seniora uvijek ovisi o formiranju mlađih kategorija, tako da mislim da je ovo prvi korak da bi se uspostavila ta jedna piramida, da bi se uspostavio sistem koji će vršiti produkciju igrača za seniorski sastav”, kazao je selektor Irfan Smajlagić.

“Mislim da će trebati puno truda, puno rada i mislim da je to smisao i klubova i igrača i da imaju neku viziju napretka, da ih neko gleda“, ističe selektor.

Prvi dojmovi su dobri. Ima dobrih momaka, perspektivnih i sigurno da mogu igrati dobar rukomet“, rekao je selektor ove selekcije Franjo Boras.

Mislim da je ovo poslije četiri godine prvo okupljanje ove omladinske reprezentacije i kroz taj period se možda dosta propustilo, možda je neko od mladih rukometnih nada i pobjegao, ali sada smo na dobrom putu i imamo dobru priču. Radit ćemo po regijama, sastavit ćemo tri regije i tako ćemo raditi inicijalna okupljanja. Poslije toga ćemo napraviti selekciju i okvirno će tu proći 150 momaka“, ističe Boras.

Osim okupljanja ove pionirske selekcije, jučer su se u Banju Luci, kao i prošli vikend u Mostaru, okupili igrači kadetske selekcije (selekcija 2006. godište), dok će se ovog vikenda u Gračanici po prvi put okupiti i igrači koji konkurišu za juniorsku selekciju 2004.