Općinsko vijeće Zavidovići jedino u ZDK nije glasalo o Budžetu, održano najmanje sjednica od svih općina

Općinsko vijeće Zavidovići je jedino vijeće od svih gradskih i općinskih vijeća u Zeničko-dobojskom kantonu koje nije imalo mogućnost da se izjašnjava o Prijedlogu Budžeta za 2021. godinu, te vijeće koje je održalo najmanje sjednica.

Općinsko vijeće Zavidovići je održalo tek dvije radne sjednice izuzimajući konstituirajuću, a treća radna sjednica nije zakazana prije 31. marta, pa je tako prema Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH Općinski načelnik Hašim Mujanović iskoristio mogućnost da proglasi Budžet obzirom da isti nije usvojen od strane vijeća u prvih 90 dana tekuće budžetske godine.

Jedan od razloga za neodržavanje treće sjednice jesu naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na zabranu okupljanja više od 20 osoba u zatvorenom prostoru. Ipak većina drugih gradskih/općinskih vijeća u Zeničko-dobojskom se nije dovela u takav položaj jer su održali više radnih sjednica ili se ranije odlučivalo i glasalo o budžetima za 2021. godinu.

Svakako, otvara se prostor za pitanja o tome zašto se nije ažurnije radilo na Prijedlogu Budžeta za 2021. godinu, obzirom da je javna rasprava održana još u prvoj polovini februara, a da se na prvoj sjednici u januaru raspravljalo o Nacrtu Budžeta. Podsjetimo, zadatak Općinskog načelnika je da pripremi Prijedlog Budžeta, a da isti dostavi Kolegiju Općinskog vijeća koji potom saziva sjednicu na kojoj se glasa o datom Prijedlogu, a sve to nije učinjeno pravovremeno za razliku od drugih vijeća u kantonu.

Pohvalno je to što je Općinsko vijeće odlučilo da ispoštuje naredbe i preporuke Kriznog štaba, no ostaje nejasno zašto su se oglušili na iste tokom prve dvije radne sjednice, pa je u oba navrata sjednica nastavljena i tokom trajanja policijskog sata.

Primjeri iz drugih općina/gradova u ZDK

Gradsko vijeće Zenica je dosad održalo sedam sjednica i jednu hitnu sjednicu, a za sedam dana je zakazana i osma sjednica te druga hitna. Gradski Budžet je usvojen još polovinom februara.

Gradski vijećnici u Visokom su održali dosad pet sjednica, a Budžet Grada je usvojen također u februaru.

Općinsko vijeće Kakanj je posljednjeg dana marta održalo petu sjednicu, iako vijeće broji 30 članova što je više od dozvoljenog broja za okupljanje po trenutnim epidemiološkim mjerama. Budžet Kaknja je usvojen također u februaru.

U Maglaju je polovinom marta održana treća sjednica na kojoj je usvojen Budžet Općine Maglaj za 2021. godinu, a ista praksa je primijenjena i u Žepču.

Općinsko vijeće Tešanj je osim konstituirajuće sjednice održalo još tri radne, a na prvoj radnoj krajem mjeseca januara je usvojen Budžet.

Vijećnici Općinskog vijeća Breza na petoj redovnoj sjednici održanoj prije nekoliko dana usvojili su Prijedlog Budžeta za 2021. godinu.

Općina Usora je svoj Budžet dobila u januaru na drugoj sjednici Općinskog vijeća, a nakon čega je održana još jedna sjednica, dok je četvrta sjednica zakazana za sedam dana.

Zakazane su bile i tri sjednice Općinskog vijeća Doboj-Jug, a na dnevnom redu druge sjednice krajem januara je podržan Prijedlog Budžeta za 2021. godinu.

Sinoć je održana 3. sjednica Općinskog vijeća Vareš, a obzirom da ovo vijeće broji 19 vijećnika od kojih je bilo prisutno 17 nisu prekršene epidemiološke mjere. Vijećnici nisu podržali Prijedlog Budžeta za 2021. godinu, no kako saznajemo Općinski načelnik Zdravko Marošević će također iskoristiti svoje zakonske ovlasti da samostalno proglasi Budžet danas. Za razliku od Budžeta Općine Zavidovići, Općinsko vijeće Vareš je imalo priliku da glasa o Prijedlogu Budžeta.