Orloviku s istekom vremena poništen koš za pobjedu u Trebinju

Večeras je u Trebinju odigrana utakmica 16. kola košarkaškog Prvenstva BiH, a KK Leotar je ugostio KK Orlovik Nansi. Susret je bio neizvjestan do posljednjeg trenutka, a u konačnici pobjeda je pripala domaćima rezultatom 90:89 (25:18; 26:17; 19:23; 20:21).

Sigurno da će se dugo pričati o ovom susretu, obzirom da je Orlovik postigao tricu za pobjedu s istekom vremena, no koš nije priznat obzirom da su suci smatrali da je vrijeme isteklo.

Tok susreta

U uvodu utakmice gosti iz Žepča su imali prednost, a nakon tri ubačena koša za tri poena. Domaći tim prvi put vodi poslije četiri minute s rezultatom 11:9.

Orloviku je ipak serijom od 9:0 brzo vratio prednost, ali domaći su isto ubrzo napravili seriju od 7:0 te dvije minute prije do isteka prve četvrtine na semaforu je bilo 23:23. Ipak prva četvrtina pripada gostima s rezultatom 25:18.

Većim dijelom druge dionice vodili su gosti, ali je onda uslijedio veliki pad u igri Orlovika, pa Leotar od 39:43 serijom 12:0, nakon tri sloboda bacanja i tri vezane trice, dolazi do prednosti rezultatom 51:43.

Orlovik je tek uspio prekinuti seriju jednim košem, te je četvrtina pripala domaćima skorom 26:17, a na poluvrijeme se odlazi pri rezultatu 51:45.

Nakon vodstva Leotara na startu treće četvrtine, tačno na polovini perioda gostujući sastav preokreće rezultat na 55:56, a onda smo vidjeli nekoliko preokreta do kraja dionice.

Četvrtina je pripala Orloviku sa 19:23, a u posljednjih 10 minuta se ulazi s rezultatom 70:68.

Zadnja četvrtina je ponudila pravu dramu. Poslije nešto više od tri minute, a nakon serije 9:0, Leotar je imao +13 i činilo se da je već tada sve gotovo.

Ipak Žepčaci nisu posustajali i malo po malo su topili prednost domaćih, a tačno dvije minute prije kraja susreta Leotar je tek imao pola koša prednosti kod 87:86.

Pogodili su domaći tricu, ali i Orlovi uzvraćaju. Pola minute do kraja Leotar je gradio napad za pobjedu i domaći su nastojali potrošiti što više vremena, no Orlovik je ukrao loptu 10 sekundi do kraja i imao je priliku doći do pobjede.

Postigli su Žepčaci i tricu i počeli slaviti trijumf, no suci su poništili koš smatrajući da je isteklo vrijeme te je u konačnici ovaj period pripao gostima sa 20:21, ali je slavio Leotar sa 90:89.

Najbolji pojedinci susreta

Najefikasniji kod domaćih su bili Dejan Šakotić sa 18 poena, te Stefan Glogovac i Stefan Krstajić koji su ubacili po 15, dok su dvocifreni sa 13, odnosno, 12 poena bili Marko Rikalo i Božo Đurasović.

Kod Orlovika je najprecizniji bio Ramo Rizvić sa 19 poena, jedan manje je ubacio Emir Preldžić, Anes Podojak je postigao 16, a Amar Mehić 15 poena.

Ovo je za Leotar bila osma pobjeda uz isto toliko poraza ove sezone, dok je za Orlovik večerašnji poraz deveti u sezoni uz sedam pobjeda.

U narednom kolu Orlovik će ugostiti Prijedor – Spartak, dok će Leotar gostovati sarajevskoj Bosni.