Osmorka i HDZ sporazum o formiranju vlasti potpisuju ipak naredne sedmice

Stranke “Osmorke” i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) sporazum o formiranju vlasti u Federaciji BiH će potpisati naredne sedmice.

Prvobitno je bilo planirano da će programska koalicija biti ozvaničena u petak 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a da će ugovor u ime stranaka Osmorke potpisati predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić, te predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Ipak, nakon današnjeg sastanka Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića (NiP) u Mostaru, iz HDZ-a je potvrđeno da je usaglašen dokument “Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026”, te da je potpisivanje istoga je zakazano za utorak, 29. novembra u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s početkom u 11 sati.

Ovu informaciju je potvrdio i Nermin Nikšić nakon večerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a, koji je naglasio da su na sjednici potvrđena načela i principi sporazuma Osmorke.