Otputovala prva grupa bh. hadžija, ispratio ih reis Kavazović

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović jutros je ispratio prvu grupu hadžija, koja je nešto iza 10 sati krenula s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu prema Mekki.

Hadžije su se prije polaska okupile u džamiji “Kralj Fahd”, gdje su obukli ihrame, a prije polaska ka aerodromu, reisu-l-ulema ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka.

Jednom u životu čovjek se odaziva na ovaj put i to je ono što je farz. U vašem nijetu je sadržana želja da posjetite ona mjesta na kojima su bili Božiji poslanici Ibrahim, a.s, Ismail, a.s, i Muhammed, a.s.“, poručio je reisu-l-ulema.

Ovom je prilikom budućim hadžijama poručio da trebaju biti svjesni da su mjesta hadža istovremeno i mjesta gdje se traži oprost od grijeha.

Molite Allaha dž.š. za ono što ste u životu propustili, a i za ono što je ispred vas, da nam Gospodar svima olakša ono što nas očekuje“, kazao je reis Kavazović.

Ukazao je na važnost otvorenosti prema drugima, kao i spremnosti na međusobno praštanje.

Kako god molili Gospodara da vam oprosti, tako opraštajte i vi jedni drugima. Budite spremni opraštati vašoj braći i sestrama, jer uvijek može biti postupaka kojima možda nismo zadovoljni“, ističe on.

Ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija. Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu