Pet godina djelovanja Odbora za međureligijsku saradnju Žepče

Odbor za međureligijsku saradnju u Žepču, kao jedinstveno međureligijsko tijelo, postiglo je brojne i značajne rezultate. U prilog tome govori i činjenica da su prvi potpisali Protokol o saradnji sa Općinom te da su dobitnici Zeničke povelje mira.

Prvenstveni uspjeh Odbora jeste unapređenje i dijalog između zvaničnih tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u Žepču, zatim osnaživanje zajedničkog rada među mladima iz različitih nacionalnih i religijskih identiteta kao i grupe žena koje djeluju kao dio Mreže žena vjernica BiH.

Svojim zauzimanjem postigli su brojne rezultate na polju duhovnosti, kulture, međureligijske saradnje, humanitarnog rada i brojnih drugih segmenata života koji su Žepče stavili u vrh multietničkih sredina sa čvrstim međureligijskim dijalogom u našoj državi.

U proteklih pet godina kako je OMS Žepče osnovan implementirano je više od 30 raznih projekata i aktivnosti za sve građane, gdje je sudjelovalo više od 100 volontera i volonterki.

Ovaj odbor djeluje s ciljem jačanja i poboljšanja međureligijskog dijaloga i saradnja, kao i sa željom da budu dostupni potrebitim građanima te kako bi predstavili različitosti kao posebnosti koje ih vezuju u zajedničkom cilju.

Neke od aktivnosti/projekata OMS Žepče su: Prevencija ovisnosti i njeno suzbijanje, Izložba sakralne umjetnosti, humanitarni koncert za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u suorganizaciji sa Misijom OSCE-a BiH i otvorenje Parka mira, Dani otvorenih vrata (posjeta vjerskim objektima), okrugli sto Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici“, kamp za mlade Otvorimo vrata bolje budućnosti u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca Žepče, Zajedno ka ljepšoj budućnosti u suorganizacija sa Odjelom za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Žepče i Ekumenskom inicijativom žena Omiš, predstava Sedam koja je izvedena pod pokroviteljstvom Mreže žena vjernica BiH.