Počela vakcinacija u Zenici i Tešnju, sutra u ostalim domovima zdravlja

Vakcinacija protiv virusa korona (COVID-19), zahvaljujući doniranim vakcinama Vlade Republike Srbije, danas je počela i u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrdio je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, javlja BHRT.

On za FENA-u podsjeća kako je tom kantonu pripalo 740 doza vakcine proizvođača AstraZeneca te da su sve i raspoređene zdravstvenim ustanovama.

Danas je počela vakcinacija u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT), a vjerovatno sutra će s vakcinacijama početi i domovi zdravlja u našem kantonu. Želju da se vakciniše izrazilo je oko 2.000 zdravstvenih radnika, što znači da s ovim kontigentom možemo vakcinisati jednu trećinu zainteresiranih”, ističe Huseinagić.

Smatra da neće biti problema s osiguranjem vakcina za revakcinaciju zdravstvenog osoblja koje bude vakcinisano, a koju je nužno uraditi u periodu od četiri do 12 sedmica, jer naša država ima potpisanu garanciju s Republikom Srbijom za isporuku još 5.000 doza vakcina istog proizvođača te da je iste vakcine donirala i Republika Slovenija.

Izvor: BHRT