Počeo prvi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) jučer je započela provođenje prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za insepkcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period mart-avgust 2023. godine”.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22.8.2023. godine.

Iz FUZIP-a apleuju na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja, dok građane mole da uočene nepravilnosti u radu privrednih subjekata prijave putem:

  • kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP-a,
  • telefona za prijave: 033 22 66 44 (otvoren 24 sata),
  • e-maila: [email protected],
  • poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.