Podsticaj za jačanje konkurentnosti dobilo 27 kompanija iz ZDK

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je jučer ugovore od dodjeli sredstava podsticaja za jačanje konkurentnosti sa 27 malih i srednjih preduzeća iz ovog kantona u ukupnom iznosu od 685.535,24 KM.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a namijenjena su za nabavku opreme, obuku radne snage, promociju i učešće na sajmovima, uvođenje standarda kvalitete i patente.

Ovo je još jedna aktivnost i podrška jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i to je svakako opredjeljenje Vlade ZDK-a. Naš cilj je da privreda u ZDK-u dodatno jača, iako je možemo u ovom momentu nazvati kičmom privrednog razvoja FBiH. I u narednom budžetu ćemo posvetiti posebnu pažnju podsticajima razvoju privrede, jer je važno da mladi ostaju, imaju priliku da rade i da privređuju“, rekao je premijer Nezir Pivić.

Naglasio je da ZDK u Novu godinu ulazi s usvojenim budžetom te da će programima utroška sredstava biti definisane mjere podrške razvoju privrede, a koje će biti usklađene s izraženim potrebama privrednika.

Privrednici su pozdravili nastojanja Vlade i resornog ministarstva da doprinesu jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da su odobrena sredstva za jačanje konkurentnosti značajna, ali da je da je svjestan da su potrebe privrede mnogo veće i da privreda zaslužuje snažniju podršku. Najavio je da će resorno ministarstvo nastojati da pojednostavi način apliciranja, kako bi se u narednom periodu olakšalo korištenje sredstava podsticaja.