Policija u ZDK oduzela četiri vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici su na području Zavidovića, Žepča i Zenice oduzeli četiri putnička motorna vozila od višetrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u saobraćaju.

U utorak 11. juna u mjestu Dragovac, grad Zavidovići, policijski službenici Policijske stanice Zavidovići uočili su putničko motorno vozilo, marke “Ford” registarskih oznaka A41-E-351, vlasništvo J.I. rođenog 1976. godine iz Zavidovića. Prilikom kontrole navedenog vozila i vozača utvrđeno je da se na vozilu nalaze postavljene nepripadajuće registarske oznake, te da vozač ne posjeduje važeću potvrdu o registraciji vozila, odnosno da je isto neregistrovano. Izvršenom provjerom u sistemu “Sparta” utvrđeno je da je sa navedenim vozilom u posljednjih nekoliko mjeseci počinjeno više prekršaja zabilježenih LPR kamerama. Provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je J.I. višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 9131 KM neplaćenih novčanih kazni.

Isti dan, u ulici Gazija, također u Zavidovićima, od strane policijskih službenika Policijske stanice Zavidovići izvršena je kontrola putničkog motornog vozila, marke “Alfa Romeo” bez registarskih oznaka kojim je upravljao C.M. rođen 2001. godine iz Zavidovića. Provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je navedeni vozač višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja u saobraćaju, te da vozilom upravlja prije sticanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita.

U srijedu 12. juna, u ulici Branilaca Bosne, grad Zenica, od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar zaustavljeno je i kontrolisano putničko motorno vozilo, marke “VW Passat”, kojim je upravljao K.E. rođen 1987. godine iz Zenice. Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je navedeni vozač višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 3880 KM neplaćenih kazni.

Također u srijedu, na magistralnom putu M-17 u mjestu Brankovići, općina Žepče, od strane policijskih službenika Policijske stanice Žepče zaustavljeno je i kontrolisano putničko motorno vozilo, marke “Ford”, kojim je upravljalo lice S.B. rođen 1966. godine iz Dervente. Prilikom kontrole navedeni vozač kod sebe nije imao važeću vozačku dozvolu, a zbog sumnje da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola isti je podvrgnut alkotestiranju, te je tom prilikom utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u iznosu od 1,22 promila.

Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji utvrđeno je da je navedeni vozač višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja, te da u registru novčanih kazni ima evidentiran iznos od 12.247,89 KM neplaćenih kazni.

Obzirom da navedeni vozači svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, od istih su u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporna vozila privremeno oduzeta.

Nakon kompletiranja dokumentacije, od strane Policijskih stanica Zavidovići, Žepče i Centar će nadležnim Općinskim sudovima biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitnih mjere oduzimanja predmetnih vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa, dok će sporna vozila biti izmještena na lokaciju za deponovanje oduzetih vozila do okončanja sudskog postupka.