Pomoć malim i srednjim preduzećima u vrijednosti 56 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 miliona eura u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća („MSME“) za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19.

Ministar Bevanda naglasio je da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

”Sredstva su alocirana u omjeru 60 posto za Federacija BiH, odnosno 33,6 miliona eura te 40 posto za Republiku Srpsku, odnosno 22,4 miliona eura. Uslovi zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina uključujući pet godina ‘grace’ perioda“, istakao je ministar Bevanda,

Prema ovom ugovoru implementatori projekta u Federaciji BiH su Razvojna banka FBiH i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, dok će u Republici Srpskoj projekt provoditi Investiciono-razvojna banka RS i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, je jačanje sistema javnog zdravstva i pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u Bosni i Hercegovini.
U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati podršku kompanijama da prevaziđu krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa COVID-19.

Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost rukovodstvu Svjetske banke koja pruža podršku privredi u BiH, posebno u ovim vanrednim okolnostima te svojim projektima doprinose boljem kvalitetu života u BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su preduzete u sprečavanju virusa COVID -19.