Poraz reprezentacije ZDK na otvaranju UEFA Kupa regija

Reprezentacija Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona danas je odigrala prvu utakmicu na UEFA Kupu regija u španskoj Galiciji.

Uspješnija od amaterske selekcije našeg kantona bila je Bavaria (0:5), reprezentacija koja na ovom turniru predstavlja Njemačku.

Iako je u uvodu utakmice reprezentacija ZDK imala veću inicijativu, sredinom poluvremena poslije jedne nesretne u situacije u kaznenom prostoru Bavarci dolaze do vodstva.

Stoper naše reprezentacije se okliznuo i pritom faulirao protivničkog igrača, a švedski sudac Kristoffer Karlsson je pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač penala za 0:1 je bio Julian Kania, a igrala se 27. minuta susreta.

U 33. minuti njemački tim dolazi do 0:2, a mini slalom kroz odbranu selekcije Zeničko-dobojskog kantona je napravio Kania koji je tako postigao svoj drugi gol na utakmici.

Selektor Bećir Mehanović je već na poluvremenu napravio dvije izmjene i promijenio formaciju, te dao dosta ofanzivnije zadatke svojim igračima. Takav pristup je urudio plodom i kreirano je nekoliko prilika, ne izostala je završnica.

Prijetili su i Bavarci, a jednu svoju priliku su iskoristili u 73. minuti meča, a kada je Julian Kania kompletirao svoj het-trik za 0:3 i riješio sve dileme na današnjem susretu.

Njemačka selekcija je svoj četvrti gol na utakmici postigla s istekom 90. minuta, a strijelaca je bio rezervista Jannis Sauer. Isti igrač je u sudijskoj nadoknadi postigao gol za konačnih 0:5.

U drugom meču današnjeg grupa Grupe A domaća selekcija Galicije je sa 2:0 savladala Republic or Ireland Amateur.

Mečevi drugog kola su na rasporedu već u nedjelju, a tada će reprezentacija ZDK odmjeriti snage upravo protiv domaćina turnira ekipe Galicije.

Foto: Inaki Abella

Reprezentacija Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona: Amer Bekan (C), Stefan Ilić, Samir Talić (46′ Marcelo Kurevija), Harun Šabić (60′ Anton Tadić), Hajrudin Čamdžić, Vedad Mudrov (54′ Osmo Nuhanović), Nedim Subašić, Hadis Krehmić, Samir Kondžić, Belmin Hajdić (46′ Haris Džafić), Ivan Martinović (72′ Samir Skomorac). Klupa: Asim Bošnjak, Mirza Muharemović, Meris Selimović. Selektor: Bećir Mehanović.

Bavaria: Enrico Caruso, Nikolaos Gkasimpagiazov (63′ Julian Bell), Daniel Winkler, Mathias Bauer, Mario Götzendörfer (C), Marcel Kosuch (77′ Jonas Perconti), Martin Mayer, Daniel Zillner (70′ Rufus Roth), Valentin Sponer, Julian Kania (76′ Jannis Sauer), Samir Neziri (70′ Anthony Manuba). Klupa: Ludwig Zech, Engjell Havolli. Selektor: Engin Yanova.