Posjetom spomenicima te svečanom sjednicom i akademijom Općina Maglaj obilježila Dan državnosti BiH

U organizaciji Općine Maglaj danas je kulturno-historijskim i svečanim aktivnostima obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje ovog državnog praznika započelo je polaganjem cvijeća na Trg Alije Izetbegovića, a nastavljeno polaganjem cvijeća na spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, zatim šehidskom mezarju Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, te spomeniku Čakalovac.

Centralni događaj današnje manifestacije činili su Svečana sjednica Općinskog vijeća Maglaj i Svečana akademija.

Prije Svečane sjednice, delegacije su položile cvijeće i na Centralnom spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.

Na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća o Danu državnosti Bosne i Hercegovine govorila je Aida Hadžić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

Ovom prilikom kada obilježavamo još jedan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, želimo odati poštovanje svim antifašistima koji su se u savremenoj historiji borili protiv svih oblika fašizma i svoj život dali, da bi mi danas imali svoju, samostalnu i neovisnu domovinu“, rekla je dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

U prisustvu predstavnika Vlade Federacije BiH, kao i predstavnika Općinskog vijeća Maglaj, religijskih zajednica, javnih ustanova i preduzeća, boračkih organizacija, kulture i sporta obratili su se Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj i Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj.

Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, rekla je da Bosna i Hercegovina uprkos iskušenjima uspjela sačuvati svoj duh i specifičnost.

Strpljivo gradeći suživot među ljudima, njegujući različite kulture, pretvarajući razlike u komparativne prednosti, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadugodišnjoj historiji, uprkos teškim iskušenjima, uspjela da sačuva i održi svoj duh i specifičnost. Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas, a ovaj historijski datum, 25. novembar, obavezuje nas, Bosance i Hercegovce, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji i jačanju naše države Bosne i Hercegovine“, istaknula je predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj u svom obraćanju istaknuo je da pozitivne tekovine iz prošlosti trebaju biti dodatna inspiracija za izgradnju Bosne i Hercegovine.

Vjerujmo u Bosnu i Hercegovinu, vrijedno radimo da naša država postane izvorište dobrih ideja i pozitivnih projekata. Pozitivne tekovine iz prošlosti neka nam budu dodatna inspiracija da gradimo Bosnu i Hercegovinu budućnosti. Novim generacijama poručimo da nema nemogućih ciljeva. Postoje oni koji vjeruju u pozitivne ideje i oni koji ne vjeruju. Mi vjerujemo“, istaknuo je Općinski načelnik Maglaj.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su mališani JU Dječiji vrtić „Maglaj“, mali hor Osnovne škole „Maglaj“, Sara Bradarić učenica Mješovite srednje škole Maglaj, Nejla Muminović učenica JU Gimnazija „Edhem Mulabdić“ i Ena Blitović.