Postignut sporazum stranaka Osmorke i HDZ-a o formiranju Vlade FBiH

Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika stranaka „Osmorke“ dogovorena je podjela ministarstva u novoj Vladi FBiH.

Danas možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranke. S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre“, rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a.

Prema danas potpisanom sporazumu, HDZ-u bi trebala pripasti ministarstva finansija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i kulture.

Kako je naveo koalicijski partneri moraju do 28. marta poslati prijedloge imena novih ministra, nakon čega bi predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara trebala imenovati Vladu i uputiti potpredsjednicima FBiH na potpis.

Vrlo je važno da smo došli do zajedničkog cilja. Sastanak je bio zamišljen na način da izdefinišemo sve stvari oko imenovanja Vlade FBiH, od strane predsjednice i saglasnosti od strane potpredsjednika i potvrđivanja u Predstavničkom domu. Trebam istaći atmosferu koju smo imali, nismo se bavili bilo kime, osim nama samim što želimo da uradimo, kako da promijenimo, zbog toga smo definisali sporazume i da onda u startu krenemo u realizaciju toga” rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Učesnici sastanka potpisali su i sporazum koji je dodatak na potpisane smjernice, a tiče se programskih definicija i oblasti.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, Edin Forto (Naša stranka), Elmedin Konaković (NIP), Semir Efendić (SBiH), Jasmin Emrić (NES), te i predstavnici BHI-KF i PDA.