Potpisan kolektivni ugovor u ArcelorMittal Zenica, slijedi pokretanje proizvodnje

Nakon okončanja štrajka i postignutog dogovora između Sindikata i kompanije ArcelorMittal u Zenici, dva najznačajnija pogona za proizvodnju čelika ponovno počinju sa radom, a nakon što je 2200 radnika dobilo mogućnost da rade po novom kolektivnom ugovoru.

Rezultat je to radničke borbe koja je trajala 26 dana, nakon čega je posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine s poslodavcem postignut dogovor. U narednim danima očekuje se i pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji.

Aglomeracija je službeno puštena u pogon, dok se ovih dana očekuje i pokretanje visoke peći. Jučer oko 15 sati zvanično je i potpisan novi kolektivni ugovor koji će važiti do kraja godine.

Prezadovoljan sam, kao i većina radnika. Uz januarasku platu dobit ćemo 2520 KM bonusa, svi radnici. Dobijamo veći topli obrok – sa 5 KM na 7,5 KM, retroaktivno od 1. juna. Bit će i 100 KM za bajramluk i regres ove godine uz aprilsku platu u maju”, navodi Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika Arcelor Mittala Zenica.

Nakon što su sedam mjeseci radnici Arcelor Mittala radili bez kolektivnog ugovora, dogovor o potpisivanju je postignut 26. dana generalnog štrajka. Time je, ističu iz sindikata, trasiran put i za ostale kompanije iz metalskog sektora, ali i pokazana važnost ozbiljnijeg odnosa svih struktura vlasti prema pravima radnika.

Da najozbiljnije rade na poboljšanju materijalnog položaja radnika, imajući u vidu činjenicu da bilježimo egzodus tadne snage iz Bosne i Hercegovine. Jedini način da se ti radnici zadrže je da se, prije svega, njihova materijalna prava iz radnog odnosa dovedu na onaj nivo kako i zaslužuju”, ističe Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Pokretanje proizvodnje u Zenici najavljeno za naredne dane stvorit će uslove i za obnovu iskopa ruda u prijedorskom Arcelor Mittalu gdje trenutno radi gotovo 800 radnika.