Potpisan Memorandum o razumijevanju za usluge nabavke između Vijeća ministara BIH i UNICEF-a

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević i šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Rownak Khan potpisale su jučer u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za usluge nabave između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i UNICEF-a.

Temeljem odluke Predsjedništva BiH od 5. 2. 2021. godine kojom je odobreno potpisivanje Memoranduma o uslugama nabavke između UNICEF-a i BiH za potpisnika Memoranduma imenovana je ministrica Ankica Gudeljević.

Potpisivanjem ovog memoranduma stiču se potrebni uvjeti za suradnju BiH i UNICEF-a u vezi sa logističkom potporom nabavi i transportu cjepiva za COVID-19 do ulaza u BiH. UNICEF je ujedno ovlašteni logistički koordinator za sve zemlje učesnice u COVAX mehanizmu.

Kroz memorandum se, također, stvara potrebni međunarodni okvir za nabavu i ostalih lijekova, medicinske opreme i medicinskih sredstava kako za COVID-19 tako i za ostala virusna oboljenja.

Kroz posredničku ulogu UNICEF-a sa dobavljačima i proizvođačima Bosni i Hercegovini se jamči da će sve što nabavlja putem UNICEF-a dobiti uz poštivanje potrebnih standarda kvalitete i uz prilagođenu cijenu Bosni i Hercegovini.