Potpisan Sporazum o finansiranju između UNDP-a i Općine Žepče

Općina Žepče potpisala je Sporazum o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Općine Žepče, a vezano za infrastrukturna ulaganja u zajednicu.

Općina Žepče sudjeluje u projektu „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija (EU), a kojeg zajedno implementiraju EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Projekt se provodi u 23 lokalne zajednice, a Doboj, Maglaj i Žepče čine jednu grupu lokalnih zajednica.

Projekt uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, ulaganja u lokalnu infrastrukturu, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

Aktivnosti koje će se provoditi kroz ovaj Sporazum su izgradnja infrastrukture Matinski Vis i izgradnja tribina na stadionu NK Žepče 1919. Finansijski doprinos donatora iznosi 300.000 KM, a Općine Žepče 40.000 KM.

Cilj projekta je promocija i razvoj okruženja pogodnog za istinsko pomirenje, kao i doprinos jačanju povjerenja i socijalne kohezije unutar i između zajednice i njihovih lidera, navodi se u saopćenju Općine Žepče.