Potpisani sporazumi o zajedničkom finansiranju izgradnje objekata u Žepču i Zenici

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Tanja Radoš-Kosić potpisala je u srijedu s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem Sporazum o zajedničkom finansiranju projekata izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici, a s općinskim načelnikom Žepča Matom Zovkom Sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju.

ZDK će za izgradnju objekta u Zenici iduće dvije godine izdvojiti ukupno 3,5 miliona KM, od čega 1,5 miliona KM ove te 2 miliona naredne godine, dok će dok će za ambulantu u Željeznom Polju izdvojiti 400.000 KM, po 200.000 KM ove i naredne godine.

Ministrica Radoš Kosić je napomenula da će u ovom objektu biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Moderni objekat imat će korisnu površinu od 3.260 kvadrata na tri etaže.

Mene uistinu veseli što će građani Zenice dobiti kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć, a i medicinsko osoblje imat će bolje uvjete rada te mogućnost da pruže i bolju zdravstvenu zaštitu“, kazala je ministrica Radoš-Kosić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao da je ovo prvi veliki projekat koji se sufinansira iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona nakon sedam godina, te se zahvalio premijerki Amri Mehmedić i ministrici Radoš-Kosić što su prepoznali značaj ovog kapitalnog projekta za Zenicu.

Najavio je kako će izgradnja i opremanje nove Službe hitne medicinske pomoći Zenica koštati oko 10 miliona KM te da su, osim podrške Vlade ZDK, već osigurali 1.000.000 KM iz budžeta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će im, dodao je, iz reabalansa budžeta, osigurati dodatnih 1.000.000 KM.

Građanima Zenice treba moderna, efikasna hitna pomoć, gdje će biti izmještena i laboratorija, magnetna rezonanca i sve ono što treba. To je veoma moderan objekat, za koji je tender već završen“, kazao je Kasumović, koji je dodao da u ponedjeljak ističe i rok za podnošenje žalbe na izbor izvođača radova.

Ako ne bude žalbi, mi odmah krećemo u izgradnju jer smo obezbijedili sva sredstva“, najavio je Kasumović, koji je istakao kako će nova zgrada biti izgrađena do kraja naredne godine.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko istakao je kako su vlastitim sredstvima već izgradili ambulante u naseljima Ozimica i Begov Han, a sada je, uz podršku Vlade ZDK, na red došla i izgradnja ambulante u najudaljenijoj i najmnogoljudnijoj mjesnoj zajednici te općine.

Pored Vlade ZDK-a koja je za ovaj objekat osigurala 400.000 KM, općina Žepče je obezbijedila 70.000, a Dom zdravlja Žepče preostalih 10.000 KM, koliko i iznosi predračunska cijena izgradnje tog objekta.

Načelnik Zovko je najavio skoru realizaciju procedure javnih nabavki te početak gradnje, koja bi trebala biti okončana za godinu dana.