Potpisani ugovori o rekonstrukciji ulica, cesta i saniranju dvije područne škole u Žepča

U uredu Općinskog načelnika Žepča su ove sedmice, u utorak 30. maja, potpisani novi ugovori o rekonstrukciji lokalnih puteva i ulica, te ugovori o saniranju i utopljavanju područnih škola na području općine Žepče.

Ugovore su potpisali federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i općinski načelnik Mato Zovko.

Potpisani su ugovori za utopljavanje zgrade OŠ Begov Han i područne škole Vinište, ugovor o rekonstrukciji ulice Zagrebačke, ugovor o rekonstrukciji asfaltnog kolnika u ulici Prvoj, te ugovor o rekonstrukciji lokalnog puta u MZ Ljubatovići.

Ukupna vrijednost radova prema potpisanim ugovorima iznosi 423.910 KM. Sredstva za ovu namjenu su osigurana u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Ugovori su potpisani shodno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta“ i Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima — za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije”.

Ministar Nedić je istakao kako je potpisivanje ovih ugovora logičan slijed nakon ranije uspješno realizovanih projekata između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i općine Žepče, te izrazio uvjerenje kako će se i novi ugovori realiziovati radi dobrobiti svih korisnika i stanovnika općine Žepče.