Predsjednik RK Krivaja: Krivaja je zauzela kurs ozbiljnog i profesionalnog rada

Rukometni klub “Krivaja” iz Zavidovića novu 2023. godinu je dočekao sa izmjenama u rukovodstvu kluba, a na skupštini održanoj krajem decembra za novog predsjednika upravnog odbora jednoglasno je izabran Nermin Džaferoivć.

Rukometaši Krivaje su ostvarili odličan rezultat u jesenjem dijelu sezone, koji su završili na trećoj poziciji prvenstvene tabele BH Telecom Premijer lige BiH, a drugo polusezonu su otvorili plasmanom u četvrtfinale Kupa BiH.

O trenutnom stanju i planovima za budućnost razgovarali smo sa novim predsjednikom Upravnog odbora RK Krivaja, Nerminom Džaferovićem.

Nermine, kako ocjenjujete trenutno stanje u klubu po zvaničnom preuzimanju funkcije predsjednika?

Prije svega želio bih da istaknem da sam počastvovan da mogu obnašati funkciju predsjednika RK Krivaja, jer je Krivaja klub duge i bogate rukometne tradicije. Upravni odbori koji su radili prije ovog novog upravnog odbora su imali mnogo aktivnosti vezanih za unapređenje rada RK Krivaja i pronalaženje finansijske stabilnosti. U prvom mjesecu ove godine igračima Seniorske ekipe smo osigurali optimalne uslove za rad, redovna mjesečna primanja, kao i ostale detalje potrebne za kvalitetan rad. Mišljenja sam da u ovom trenutku seniorski tim pod vodstvom trenera Ivana Divkovića radi veoma dobro, te da će dobar rad trenera i igrača donijeti rezultate. Sa trenerom Divkovićem smo produžili ugovor na još godinu i pol dana, te ćemo od istog tražiti još bolji rad i pristup svih igrača treningu i utakmicama. U tom smislu uradili smo i određene promjene u igračkom kadru koje ćemo raditi i dalje, jer svi oni igrači koji ne budu davali doprinos u radu i amaterski pristupali radu će biti zamjenjeni novim igračima. Možda se to u ovom trenutku nekima ne sviđa, ali Krivaja je zauzela kurs ozbiljnog i profesionalnog rada tako da ćemo na tome ustrajati. Pored unapređenja rada Seniorske ekipe upravni odbor će u narednom periodu veliku pažnju posvetiti Školi rukometa gdje želimo još više unaprijediti rad, jer moj osnovni cilj, a i čitavog upravnog odbora je da budućnost RK Krivaja zasnujemo na Školi rukometa odakle ćemo “crpiti” igrače za Seniorski tim.

Da li su gradske vlasti i privrednici u Zavidovićima prepoznali dobar rad RK Krivaja?

Kada je riječ o pomoći u radu i sponzorima zahvalio bih se svim sponzorima, koji su podržali rad RK Krivaja za ovu sezonu, a posebnu zahvalnost želim uputiti Gradskoj upravi Zavidovića i gradonačelniku Hašimu Mujanoviću kao i Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koji su naši najveći sponzori. Međutim sva ta finansijska pomoć je nedovoljna za rad RK Krivaja i naših šest selekcija, te se nadam da će prije svega privredni subjekti našeg grada shvatiti važnost sporta i pomoći nam u radu. Situacija oko poskupljenja svih roba, energenata, nam je dodatno zakomplikovala finansije, te se nadam da ćemo i radi toga imati još veću pomoć svih subjekata u Zavidovićima i Zeničko-dobojskom kantonu. Kada uzmemo u obzir broj utakmica, masovnost, organizaciju i promociju mišljenja sam da RK Krivaja kao jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Zavidovićima mora imati veće privilegije i još veća finansijska sredstva. Pored toga želim istaći da svi nivoi vlasti moraju znati koliko je jednom sportskom kolektivu potrebno za funkcionisanje u kojem rangu, te više pomoći rad sportskih kolektiva.

Pored finansijskog dijela da li ste zadovoljni infrastrukturom koju imate u Zavidovićima za sport?

Godinama Zavidovići imaju problem oko sportske dvorane koja ne pruža kvalitetne uslove za organizaciju većih manifestacija. U zadnjih nekoliko godina se dosta toga uradilo na Gradskoj sportskoj dvorani Zavidovići, ali je to još nedovoljno posebno kada uzmemo u obzir da imamo i problem na relaciji Grad Zavidovići i Zeničko-dobojski kanton oko prepisa vlasništva sportske dvorane. Mišljenja sam da Zavidovići imaju kapacitet da naprave novu Gradsku sportsku dvoranu sa svim pratećim sadržajima, gdje bi povećali kapacitet i mogli organizovati i utakmice reprezentacije BiH. To RK Krivaja kao i ostali sportski kolektivi zaslužuju, te se nadam da ćemo o ovoj temi izgradnje nove sportske dvorane i sportskog kompleksa razgovarati u narednom periodu.

Kakvi su planovi kluba u doglednoj budućnosti?

RK Krivaja je jedan veliki sportski kolektiv koja ima preko 150 svojih članova (seniorski tim, škola rukometa, skupština, upravni i nadzorni odbor). RK Krivaja će još dugo dugo trajati, jer naša škola rukometa redovno pravi omladinske reprezentativce i A reprezentativce BiH. Kako sam već naveo RK Krivaja ima šest selekcije u kojima radi sedam trenera, koji posebnu pažnju posvećuju odgojnom radu sa mladima. Nadamo se da će sve strukture vlasti znati cijeniti ove istinite podatke, jer u klubu imamo pored seniorskog tima još šest omladinskih selekcija koje svakodnevno imaju svoje aktivnosti. Veliki je posao te sve selekcije organizovati i ispoštovati obaveze prema svima. Veličinu kluba smo pokazali najbolje na skoro održanoj manifestaciju obilježavanja jubileja 70. godina RK Krivaja na kojoj se mogla vidjeti sva snaga i potencijal RK Krivaja.

Hvala Nermine za izdvojene vrijeme. Kakvu biste poruku poslali na kraju svima koji vole i prate Krivaju?

Kao što sam već rekao uz dužno poštovanje prema svima, ali grad Zavidovići i svi privrednici trebaju stati uz RK Krivaja, jer je Rukometni klub Krivaja jedan od simbola našega grada. Gdje god da krenete svi naš grad prepoznaju po RK Krivaja, po našim velikanima Jasminu Mrkonji, Đoki Lavrniću, Ivici Dragičeviću, Milenki Lukić, Zvonki Bartoloviću, Edinu Bašiću, Mehi Bašiću, Adnanu Šabanoviću. Nadam se da ćemo dobiti još veću podršku i Krivaju zadržati u samom vrhu bosanskohercegovačkog rukometa. Za kraj želim se zahvalim svim našim navijačima, našim Rockerima i sponzorima, te da zajedno u narednom periodu pravimo jos bolje i uspješnije rezultate.