Predstavnički dom ukinuo PDV na doniranu hranu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) jednoglasno je jučer usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona na dodatnu vrijednost kojim se ukida plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Zakon je usvojen jednoglasno, a zastupnik Saša Magazinović je rekao kako je to “pravo malo čudo u parlamentu”.

Ukidanjem PDV-a za doniranu hranu omogućit će se da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji je sebi ne mogu priuštiti.

Predstavnički dom je ovu mjeru usvojio u parlamentarnoj proceduri po hitnom zakonodavnom postupku.

Magazinović, kao jedan od predlagača ovog zakona, kazao je da nije riječ o bilo kakvom političkom zakonu, nego isključivo o ljudskom budući da tržni centri i svi oni koji doniraju hranu bivaju praktično kažnjeni jer na donaciju moraju platiti 17 posto PDV-a.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u nastao je iz inicijative “Niko gladan. Niko sam”, koju provodi Fondacija Mozaik sa Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a.

Do sada je ovom zakonskom projektu podršku pružila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je asistirala i u adekvatnom definisanju prijedloga zakona.

Osim toga, UIO je pripremio i nacrt dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanje BiH bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa.

Izvor: BHRT