Preko hiljadu mrtvih u potresima u Turskoj, pomoć pristiže i iz BiH

Razorni zemljotresi koji su jutros pogodili južne predjele Republike Turske na granici sa Sirijom, te su usmrtili preko 1100 osoba, dok je preko 7000 osoba povrijeđeno, a oko 3000 građevina porušeno ili oštećeno.

Prvi zemljotres se dogodio jutros u 4:17, jačine 7,8 stepeni po Richteru, a koji je pogodio jugoistok Turske, region Gaziantepa, te sjeveroistok Sirije. Ovaj zemljotros se smatra najrazornijim koji je pogodio Tursku u proteklih stotinu godina.

Drugi potres se dogodio danas u popodnevnim satima (13:32 po lokalnom vremenu), jačine 7,6 stepeni, a pogodio je južnu tursku provinciju Kahramanmaras.

Iz Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) su saopćili da je oko skoro 9700 spasioca prisutno na terenu kako bi pomogli ugrožene, a brojni svjetski državnici, kao i međunarodne i domaće organizacije su već poslale ili ponudile pomoć i izrazile saučešće s Turskom i turskim narodom.

Foto: Anadolu Agency

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović uputili su telegrame saučešća predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu, kao i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto poručivši Turskoj da uvijek može računati na prijateljsku podršku Bosne i Hercegovine.

Iz Gorske služba spašavanja Federacije BiH (GSSFBiH) su poručili da je 50 spasilaca spremno za pružanje pomoći u pronalaženju i spašavanju unesrećenih u zemljotresu u Turskoj, te da se užurbano radi na rješavanju organizacijskih pojedinosti sa Federalnom upravom Civilne zaštite (FUCZ).

Broje humanitarne organizacije su pokrenule akcije prikupljanja pomoći za nastradale. Crveni križ Bosne i Hercegovine je otvorio humanitarni broj za ugroženo stanovništvo Sirije i Turske, a pozivom na 17023 je moguće donirati 2 KM.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS je također omogućio da se pozivom na 090 291 093 donira 2 KM za pomoć narodu Turske.

I humanitarna organizacija Pomozi.ba je pokrenula akciju za pomoć narodu Turske i Sirije, te je pozivom na 17006 moguće donirati 2 KM, kao i izvršiti elektronsku uplatu.

Također, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” pokrenulo je humanitarnu akciju za pomoć narodu ove dvije države pogođenom razornim zemljotresom, a pozivom na broj 090 292 001 moguće je donirati 3 KM.

Foto: Anadolu Agency