Premijerka Mehmedić i ministri Vlade ZDK posjetili Općinu Žepče

Ministra Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić osim jučerašnje posjete Gradu Zavidovići boravili su i u posjeti Općini Žepče, gdje su s čelnicima ove jedinice lokalne samouprave razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima koje realizuju dva nivoa vlasti.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada direktnim razgovorima s gradonačelnicima i općinskim načelnicima želi da identifikuje potrebe i sagleda mogućnosti implementacije zajedničkih projekata, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave i građane. Vlada je ranije posjetila Grad Zenicu, Općinu Tešanj, Grad Visoko i Općinu Kakanj, krenuvši od najveće do najmanje jedinice lokalne samouprave.

Vlada se opredijelila za drugačiji pristup i da tretira sve gradove i općine na principu ravnomjernog razvoja. Naš zajednički cilj je da svi građani ZDK-a imaju bolje uslove za život, odnosno da unaprijedimo kvalitet života u našem kantonu“, rekla je premijerka ZDK.

Na sastnaku je konstantovano kako je Općina Žepče proteklih nekoliko decenija prešla put od izuzetno nerazvijene do jedne od najrazvijenijih općina u ovom dijelu BiH, sa kvalitetnom komunalnom infrastrukturom, poslovnim zonama i dobrim ambijentom za privlačenje investicija.

Prema riječima općinskog načelnika Mate Zovke, trenutno se radi na formiranju četvrte poslovne zone, izgradnji nove zgrade osnovne škole, dvije ambulante porodične medicine te brojnim drugim infrastrukturnim projektima, koje finansijski pomaže i Vlada ZDK-a.

Istaknuto je da je kvalitetna saradnja dva nivoa vlasti posebno važna zbog prostorno-planske dokumentacije i ishodovanja neophodnih dozvola, što je posebno važno za privlačenje ulaganja, te da je Vlada opredijeljena da ubrza procedure i ukine sve barijere koje su u njenoj nadležnosti.

Delegacija je posjetila gradilište nove zgrade osnovne škole, započete 2018. godine. Projekat je vrijedan 5,5 miliona KM, a do sada je uloženo oko 3 miliona, dijelom i iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Plan je da škola bude useljena iduće godine. Članovi Vlade posjetili su i KŠC “Don Bosco” Žepče.