Premijerka Mehmedić uputila čestitke u povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, u ime Vlade i u svoje lično ime, uputila je čestitku povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana.

U čestitki se navodi:

Ovo je vrlo važan datum iz naše prošlosti, jer je na današnji dan 1945. godine kapitulirala fašistička Njemačka i poražena ideologija koja je odnijela milione života u Drugom svjetskom ratu. Francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman je pet godina kasnije, 9. maja 1950. godine, predstavio prijedlog za formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, kojom su udareni temelji današnje Evropske unije.

Na ovaj dan obilježava se i Dan Zlatnih ljiljana, čiji su dobitnici iskazali posebnu hrabrost i zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije. U ime Vlade i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke nosiocima ovog najvećeg vojnog odlikovanja Armije RBiH te odajemo dužnu počast svim patriotama koji su dali živote u toj časnoj borbi.

Antifašizam, jedna od najvećih civilizacijskih vrijednosti za koju su se borili i antifašisti u Drugom svjetskom ratu i bh. patriote u periodu 1992-1995. godina, te evropske integracije, kojima težimo, mogu biti garant stabilnosti, prosperiteta i trajnog mira u Bosni i Hercegovini.