Premijerka ZDK i ministri Vlade ZDK posjetili općine Breza i Vareš

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođeni premijerkom Amrom Mehmedić i predsjedavajućim Skupštine Dejanom Kovačevićem boravili su jučer u radnoj posjeti općinama Breza i Vareš, gdje su s općinskim načelnicima i njihovim saradnicima razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima.

Premijerka Mehmedić je naglasila da je intencija Vlade da posjeti sve jedinice lokalne samouprave gdje građani rješavaju većinu svojih potreba i problema.

Pred nama je puno posla. Želimo da vidimo koja su strateška opredjeljenja gradova i općina, kako bismo u narednom periodu što kvalitetnije mogli rasporediti raspoloživa sredstva za projekte važne za građane. Imamo resurse, ali moramo raditi zajedno da te resurse što kvalitetnije rasporedimo“, rekla je premijerka ZDK.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić i njegovi saradnici izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom i resornim ministarstvima, istakavši da su potrebe građana i ove jedinice lokalne samouprave uglavnom vezane za infrastrukturu.

Najvažniji prioriteti su nastavak rekonstrukcije regionalne ceste R444, rekonstrukcija mosta preko rijeke Stavnje, izgradnja komunalne i cestovne infrastrukture u poslovnoj zoni, nastavak izgradnje sportske dvorane te izrada prostorno-planske dokumentacije za općinu Breza.

Članovi Vlade posjetili su pogone Perutnine Ptuj, koja je jedan od nosilaca ekonomskog razvoja općine Breza i jedan od lidera peradarske industrije u BiH.

Premijerka Mehmedić je i prilikom posjete Općini Vareš i razgovora sa općinskim načelnikom Zdravkom Maroševićem i njegovim saradnicima, ponovila da je ravnomjeran razvoj jedna od ključnih politika te da je nova Vlada posvećena stvaranju još kvalitetnijih uslova za život građana.

Naglasila je da je jedan od ključnih prioriteta stvaranje uslova za privlačenje investicija te da ulaganje kompanije “Adriatic Metals BH” u Varešu ima punu podršku Vlade ZDK-a, s obzirom na značaj investicije za ovaj kanton i državu BiH, a posebno za Općinu Vareš.

Vlada i resorna ministarstva su na raspolaganju kompaniji, kao i svim drugim investitorima koje ćemo pratiti u dijelu izdavanja dozvola i donošenja potrebnih odluka. BiH treba investicije, a administracija je tu da olakša ulaganja“, rekla je premijerka Mehmedić.

Načelnik Marošević je rekao da je ova investicija donijela novu perspektivu općini Vareš te nakon godina stagnacije pokrenula pozitivne procese i vratila život u ovu općinu.

Delegacija Vlade je potom posjetila sjedište “Adriatic Metals BH”, gdje su izvršni direktor Alem Logo i saradnici održali prezentaciju investicije, koja bi u konačnici trebala iznositi oko dvije milijarde maraka.

“Adriatic Metals BH”, ranije “Eastern Meaning”, dobio je 2013. godine koncesiju za istraživanje i eksploataciju barita, cinka i olova. Uz primjenu svjetskog know-howa i visoke standarde, kompanija je za 10 godina projekt dovela u fazu početka eksploatacije koja je planirana za novembar ove godine, kada će broj zaposlenih sa sadašnjih 194 biti povećan na 355.

Logo se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona i resornim ministarstvima na podršci ovom projektu, a posebno je naglasio značaj snažne podrške administracije Općine Vareš.