Prije 28 godina: Priča o Britancu koji se zapalio u znak protesta protiv rata u BiH

Na današnji dan, 29. aprila 1993. godine, Britanac Graham Bamford odlučio je oduzeti sebi život u znak protesta protiv rata i ratnih zločina koji su činjeni u to vrijeme na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Graham Bamford, koji je tada imao 48 godina i koji je bio otac jedne djevojčice, odlučio se zapaliti ispred britanskog parlamenta na dan kada je na dnevnom redu bila tema o Bosni i Hercegovine kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na stravične zločine koji su se dešavali u jednoj međunarodno priznatoj državi.

Bamfordu nije mogao podnijeti slike masakra u Ahmićima koje su dopirale do njega, te se poslije manje od dvije sedmice nakon tog brutalnog masakra nad civilima iz srednje Bosne odlučio za ovaj čin.

Prema poruci kojoj je ostavio iza sebe, Graham Bamford je napisao da ga je slika balkanske djevojčice koju je vidio u novinama, a koja je bila sličnih godina kao njegova kćerka, natjerala na akciju.

U svojoj posljednjoj poruci je također napisao: “Britanska vojska ne smije biti prisutna samo na masovnim sprovodima. Bosanske bebe, djeca i žene strpljivo čekaju na političare da urade ono za ono znaju da bi trebali – dati im vojnu zaštitu. Ne trebaju se držati po strani i mirno posmatrati”.

O Graham Bamfordu se nikada nije puno pisalo, njegova smrt je brzo zaboravljena, snimljen je tek jedan kraći dokumentarac pod naslovom “Graham and I – A true story” (Graham i ja – Istinita priča), a danas samo nagrada za hrabrost koju dodjeljuje Grad Sarajevo nosi njegovo ime.