Pripadnici GSS Zenica intervencijom spasili mačiće sa krova kuće koji su potom i udomljeni

Nesvakidašnja intervencija pripadnika GSS Zenica započela je jučer oko 15:30 sati kada su dobili poziv od građana, da se u naselju Blatuša, ispod krova kuće nalazi zaglavljen mačić.

Zanimljiva priča nam dolazi iz Zenice, gdje su pripadnici Gorske službe spašavanja, jučer imali nesvakidašnju intervenciju. Naime, nakon što su dobili dojavu da se ispod krova kuće u Blatuši nalazi zaglavljeni mačić uputili su se na mjesto događaja. S obzirom da se radilo o nepristupačnoj lokaciji, velika pažnja je usmjerena sigurnosti spasioca i mačića.

Iako je prvobitna informacija glasila da se radi o jednom mačiću, tokom intervencije pripadnici GSS-a su utvrdili da se radi o dva mačića, koja su sopuštena na sigurno i pregledana od strane veterinara, a na kraju i udomljena.

“Ova akcija je pokazala važnost postojanja stručnog i opremljenog GSS-a. Stručnost je prisutna, dok opremljenost nažalost nedostaje. Koristimo priliku da ukažemo nadležnima da pomoć može biti potrebma svaki dan i svakom živom biću, a uz nedostatnu opremu spašavanje će biti vrlo teško, a u najgorem slučaju i neizvodivo.” – stoji u saopštenju Gorske službe spašavanja Zenica.