Pripadnici Oružanih snaga učestvovali na međunarodnoj vježbi u Njemačkoj

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovali su na Međunarodnoj vježbi “Combined Resolve XV” u periodu od 4. februara do 5. marta.
Riječ je o vježbi na kojoj je učestvovalo 4500 pripadnika iz 10 zemalja, a među njima je bilo i 35 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ista je održana u Hohenfelsu, u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Vježba, na kojoj učestvuju predstavnici drugih zemalja, je redovna godišnja aktivnost Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi kroz koju se vrši provjera obučenosti jedinica. Kombinacija snaga u tako velikim razmjerima pokazuje interoperabilnost i podstiče regionalnu stabilnost, poboljšavajući odnose između savezničkih i partnerskih vojski.

Vježba predstavlja obiman poduhvat u kojem su vojnici postavili svoje rejone djelovanja na poligonu od 40.000 hektara u planinskom i brdovitom terenu južne regije Njemačke.

Cilj vježbe bio je procjena sposobnosti obavljanja zajedničkih operacija OS SAD i njenih partnerskih zemalja u multinacionalnoj sredini. Pripadnici OS BiH bili su u sklopu OPFOR bataljona Združenog multinacionalnog centra za obuku u bazi u Hohenfelsu.